Simptomi nedostatka gvožđa kod žena i kako ga nadoknaditi prirodnim putem

by | 27.06.2024
Simptomi nedostatka gvožđa kod žena i kako ga nadoknaditi prirodnim putem

Simptomi nedostatka gvožđa kod žena mogu da budu bleda koža, ubrzan puls, otežano glavobolja, vrtoglavica i zujanje u ušima. Saznajte kako ishranom možete da popravite situaciju. 

Koji su glavni simptomi i uzroci nedostatka gvožđa kod žena? Donosimo vam odgovore na ova opitanja, kao i efikasne načinine za nadoknađivanje nedostatka gvožđa i preventivnim merama.

Koji su simptomi nedostatka gvožđa kod žena?

Nedostatak gvožđa kod žena je stanje u kome dolazi do smanjenja nivoa gvožđa u organizmu, što dovodi do pada hemoglobina i smanjenja crvenih krvnih zrnaca u krvi.Postoji nekoliko sindroma koji su karakteristični za nedostatak gvožđa kod žena:

Hipoksičan: Karakteriše ga opšta slabost, osoba slabo podnosi fizičku aktivnost, teško se koncentriše, ima bledu kožu i sluzokože, može se pojaviti ubrzan puls, otežano disanje, glavobolja, vrtoglavica i zujanje u ušima.

Sideropenična: Manifestuje se izopačenim ukusima (želja da se jede kreda, sirova hrana, glina), promenama čula mirisa (osoba počinje da voli miris acetona, boja, izduvnih gasova), lomljivim noktima i prekomernim opadanjem kose. , može se pojaviti suva koža, peckanje jezika.

Pored navedenih simptoma nedostatka gvožđa, žene doživljavaju promene u gastrointestinalnom traktu, mogu se razviti hronični gastritis, a creva će početi da apsorbuju hranljive materije iz hrane.

Uzroci nedostatka gvožđa kod žena

Postoji nekoliko razloga koji mogu dovesti do nedostatka gvožđa:

  • Gubitak krvi: Tokom menstruacije, tokom porođaja, iz gastrointestinalnog trakta, iz genitourinarnog trakta (sa nekim bolestima bubrega).
  • Poremećaj apsorpcije gvožđa u crevima: Sa uklanjanjem želuca ili dela creva, sa funkcionalnom insuficijencijom pankreasa, sa bolestima kao što su celijakija enteropatija, Kronova bolest.
  • Neravnoteža između unosa gvožđa iz hrane i potreba tela: Ova situacija se primećuje kod žena tokom trudnoće i/ili laktacije.
  • Nedovoljan unos gvožđa iz hrane: Često se nalazi u vegetarijanstvu.

Uzroci nedostatka gvožđa kod žena mogu biti različiti. Važno je sprovesti neophodne preglede kako bi se blagovremeno identifikovali mogući poremećaji i propisao neophodan tretman.

Simptomi nedostatka gvožđa kod žena: Hrana bogata gvožđem

Navodimo namirnice koje se preporučuje da se konzumiraju za nedostatak gvožđa:

Proizvodi životinjskog porekla: Bubrezi i jetra su nesumnjivi lideri čak i u poređenju sa biljnim proizvodima, koji su deklarisani kao alternativa vegetarijanstvu. Najveća količina gvožđa nalazi se u svinjskoj jetri i crvenom mesu.
Riba i morski plodovi: Takođe su izvor joda i esencijalnih vitamina.
Proizvodi biljnog porekla: Žitarice, mahunarke, spanać, suvo voće, karfiol, cvekla. Vredi napomenuti da se gvožđe u ovim proizvodima apsorbuje mnogo gore nego iz jetre ili crvenog mesa.
Jaja: Osim gvožđa, sadrže velike količine magnezijuma, nezasićenih masnih kiselina i vitamina koji su neophodni organizmu.
Crna čokolada: Međutim, ne bi trebalo da preterujete sa količinom crne čokolade.

Vitamini

Nedostatak gvožđa u ženskom telu možete nadoknaditi uz pomoć vitaminskih kompleksa koji sadrže gvožđe, ali je važno zapamtiti da je potrebno uzimati suplemente gvožđa nakon konsultacije sa lekarom. Takođe je važno uključiti vitamine u svoju ishranu:

Grupa B: B12 je neophodan za formiranje eritrocita – crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik po celom telu zahvaljujući hemoglobinu koji sadrže, B6 je uključen u sintezu hemoglobina, B5 i B9 su važni za obezbeđivanje stabilnosti neophodnih ćelija za sintezu. Vitamin C: Olakšava apsorpciju gvožđa, potiskuje dejstvo supstanci koje sprečavaju njegovu normalnu apsorpciju u crevima.
Vitamin D: Rastvorljiv u mastima uključen je u sintezu gvožđa.
Vitamin A: Utiče na formiranje crvenih krvnih zrnaca i uključen je u sintezu proteina koji pomažu da se gvožđe akumulira u jetri.

Da bi se obnovila koncentracija gvožđa u telu, koriste se i lečenje lekovima, koje bira lekar pojedinačno, i dijeta, kao i uključivanje vitamina u ishranu.

Plan ishrane

Osnovni principi ishrane za nedostatak gvožđa su dovoljan unos hranljivih materija, mikro i makroelemenata, koji pomažu u povećanju koncentracije hemoglobina u telu. Kalorični sadržaj ishrane treba malo povećati (3000-3500 kilokalorija dnevno), povećati količinu proteina i ugljenih hidrata, a malo smanjiti masti. Hajde da navedemo osnovne principe pravilne ishrane:

Obroci 4-6 puta dnevno: Ovo vam omogućava da povećate sadržaj kalorija i obezbedite maksimalnu apsorpciju svih hranljivih materija.
Hrana treba da bude topla: Vruća i preterano hladna hrana negativno utiče na pokretljivost creva i mikrofloru.
Prednost treba dati: Kuvanim, dinstanim ili pečenim proizvodima, jer prženje proizvodi štetne elemente.
Strogo ograničenje alkohola.
Voda: Dnevna količina treba da bude u proseku od 2 do 2,5 l.
So: Ne postoje stroga ograničenja za so, važno je pratiti normu (8-12 g) i preporučljivo je koristiti jodiranu so.

Professor25 / gettyimages.com