Studija otkriva da jedenje badema poboljšava oporavak mišića nakon vežbanja

by | 21.02.2024
Studija otkriva da jedenje badema poboljšava oporavak mišića nakon vežbanja

Bademi su dobar izvor proteina i vlakana, što ih čini zadovoljavajućim i hranljivim izborom za užinu. Pored toga, oni mogu da poboljšaju oporavak mišića nakon intezivnog vežbanja.

Nova studija objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition otkrila je da jedenje badema može smanjiti bolova u mišićima tokom oporavka od vežbanja i poboljšati performanse u određenim zadacima.

Bademi poboljšavaju oporavak mišića

Studija je uključivala učesnike nepušače koji su imali blagu prekomernu težinu i povremeno fizički aktivni i nisu se aktvino bavili fitnesom.

“Naša studija sugeriše da se grickanje badema može preporučiti povremenim vežbačima kao hrana koja pomaže u oporavku kondicije nakon napornog vežbanja“, rekao je Oliver C. Vitard, viši predavač na Kings koledžu u Londonu, Velika Britanija.

„Bademi su prirodno hranljivi sa proteinima, dobrim mastima i antioksidativnim vitaminom E. Mogu se smatrati idealnom hranom za fitnes“, rekao je Vitard.

Orašasti plod za oporavak mišića nakon vežbanja

U studiji, 25 sredovečnih muškaraca i žena sa blago prekomernom težinom izvršilo je 30-minutni test trčanja na traci za trčanje nakon osam nedelja konzumiranja 57 g celih sirovih badema dnevno.

Istraživači su otkrili da su učesnici imali skoro 25 posto smanjenje bolova u mišićima kada su izvodili intezivne vežbe snage tokom kumulativnog perioda oporavka od vežbi od 72 sata. Istraživači su rekli da pridržavanje rutine vežbanja nije lako, pa je pronalaženje dijetetskih strategija koje će pomoći ljudima da budu – i ostanu – fizički aktivni, važno za javno zdravlje.

„Zapaženo otkriće o smanjenju bolova u mišićima za 25 odsto tokom 72-časovnog perioda oporavka naglašava značaj uključivanja hrane bogate hranljivim materijama, kao što su bademi, u uravnoteženu ishranu za unapređenje opšteg zdravlja i kondicije“, rekla je Ritika Samaddar, Regionalni šef dijetetike, Mak Healthcare – Delhi.

Dešifrovanje nutritivnog sastava badema

Badem je prepun esencijalnih hranljivih sastojaka koji promovišu opšte zdravlje i blagostanje. Bogati mononezasićenim mastima zdravim za srce, bademi pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovi orašasti plodovi su odličan izvor vitamina E, antioksidansa koji štiti ćelije od oksidativnog oštećenja i podržava zdravlje kože. Bademi takođe pružaju niz minerala, uključujući magnezijum, koji igra vitalnu ulogu u zdravlju kostiju i funkciji mišića, i mangan, koji je neophodan za metabolizam i formiranje kostiju.

Pored toga, bademi su dobar izvor proteina i vlakana, što ih čini zadovoljavajućim i hranljivim izborom za užinu.

Elenathewise / gettyimages.com