Veličanstveni božur: Otkrijte neverovatne zdravstvene kvalitete ovog živopisnog cveta

by | 06.12.2023
Veličanstveni božur: Otkrijte neverovatne zdravstvene kvalitete ovog živopisnog cveta

Božur, poznat po svojoj zadivljujućoj lepoti i vekovnoj istoriji. Osim svoje estetske privlačnosti, nudi mnoštvo zdravsvenih  prednosti. Otkrijte na koji način donosi fizičko i mentalno blagostanje. 

Božur, čiji je botanički naziv Paeonia lactiflora Pall,  autohtona je vrsta iz istočne Azije,  kultivisana širom Kine, Mongolije i Sibira. Osušeni koren belog božura se od pamtiveka koristio kao prirodni lek u kineskoj medicini za lečenje nekoliko zdravstvenih anomalija kao što su groznica, upala i bol.

Božur je veoma cenjen u kineskoj medicini

Božuri su cvekovima enjeni zbog svojih izuzetnih, velikih i mirisnih cvetova, što ih čini omiljenim u baštama i cvetnim aranžmanima.

Božur: Zdravstveni benefiti korena

Koren božura, posebno vrsta Paeonia lactiflora, ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini. Poznat kao “Bai Shao”, koristi se u biljnim lekovima zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući:

Ublažavanje bolova: Koren božura sa analgetskim svojstvima može pomoći u ublažavanju različitih vrsta bola, uključujući bolove u mišićima, glavobolje i menstrualne grčeve.

Antiinflamatorno dejstvo: Poznato je da su snažne antiinflamatorne osobine korena božura korisne u smanjenju zapaljenja povezanih sa stanjima kao što je artritis.

Hormonska ravnoteža: Koren božura je dragocen u regulisanju hormonske neravnoteže i upravljanju simptomima menopauze, kao što su talasi vrućine i promene raspoloženja.

Zdravlje jetre: Ekstrakt korena božura podržava zdravlje jetre i može pomoći u procesima detoksikacije u telu.

Eliminiše stres: Koren belog božura se široko koristi kao tradicionalna medicina za lečenje anksioznosti i depresije. Studija je pokazala da bioaktivno jedinjenje paeoniflorin takođe povećava probiotike u crevima koji poboljšavaju balans crevnog mikrobioma. Ovo takođe olakšava anksioznost i depresiju, smirujući um i telo.

Za šta se sve koristi cvet božura?

Dok je cvet božura prvenstveno cenjen zbog svoje estetske vrednosti, on se takođe tradicionalno koristi u biljnoj medicini zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi:

Zdravlje kože: Ekstrakt cveta božura sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi kožu od oksidativnog stresa, podržavajući zdrav i mladalački ten.

Opuštanje i oslobađanje od stresa: Umirujući miris cvetova božura ima aromaterapeutske osobine koje mogu da podstiču opuštanje i smanjuju stres.

Potencijalni neželjeni efekti

Koren i cvet božura se generalno smatraju bezbednim kada se koriste u umerenim količinama. Neki od potencijalnih neželjenih efekata kojih treba biti svestan:

Alergijske reakcije: Neke osobe mogu doživeti osip na koži ili alergijske reakcije kada su u kontaktu sa biljkama božura.

Gastrointestinalna nelagodnost: U retkim slučajevima, prekomerna konzumacija korena božura može dovesti do gastrointestinalne nelagodnosti, uključujući dijareju i mučninu.

Interakcije s lekovima: Koren božura može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, pa je preporučljivo da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre nego što ga upotrebite kao dodatak.

Muenz / gettyimages.com