Božur kao lek protiv gastritisa, nervoze, grčeva i bolova u mišićima

by | 21.06.2024
Božur kao lek protiv gastritisa, nervoze, grčeva i bolova u mišićima

Božur je poznat po svojim lekovitim svojstvima zbog čega se koristi u narodnoj medicini. Koristan je u slučaju mnogih tegoba što ne čudi jer sadrži mnoge lekovite sastojke.

Božur je ne samo lepa biljka, nego o lekovita. Latice sadrže mnoge supstance korisne za ljudsko zdravlje. Cveće uključuje benzojevu kiselinu, salicilnu kiselinu, tanine, vitamin C, kompleksne minerale, masna ulja, estre.

Božur kao lek u narodnoj medicini

Lekovi na bazi višegodišnjih latica se široko koriste iu narodnoj i tradicionalnoj medicini. Cvetovi božura pomažu protiv bronhitisa, astme, prehlade, upala kože, dermatitisa. Njihova efikasnost je dokazana kod proširenih vena, krvarenja pluća, materice, želuca i creva.

Upotreba proizvoda na bazi božura može pomoći da:

  • Poboljša pamćenje
  • Ubrza metabolizam
  • Ubrza oporavak od preloma
  • Pojaća tonus materice
  • Smanji neprijatne simptome tokom menopauze i bolne menstruacije
  • Normalizuje emocionalno stanje.

Kako pomaže božur kao lek?

Cvetovi božura mogu doneti maksimalnu korist samo ako se pravilno koriste. Zbog toga, pre nego što započnete terapiju, morate saznati koja lekovita sredstva se mogu pripremiti na osnovu njih. Glavna stvar je da se pridržavate doze i strogo se pridržavate preporuka.

Decokcija latica božura

Ovaj lek pomaže u normalizaciji procesa varenja, uklanjanju neprijatnih simptoma čireva, gastritisa i oslobađanju od dizenterije.

Koriste se osušene latice božura. Tri kašike latica sipajte u posudu, prelijte sa 300 ml hladne vode. Ostavite da odstoji pola sata. Potom stavite na ringlu i nakon ključanja, kuvajte 10 minuta. Sklonite sa šporeta i procedite tečnost kada se ohladi. Uzima se po jedna kašika napitka ujutru i uveče pola sata pre jela. Rok trajanja dekocije od latica božura ne prelazi dva dana.

Tinktura od latica božura

Ova tinktura normalizuje psiho-emocionalno stanje, pomaže u borbi protiv nesanice, povećava otpornost na stres. Može se smatrati alternativom valerijani. Osušene latice božura stavite u posudu od tamnog stakla i dobro ih sabijte. Prelijte votkom (koristite visokokvalitetnu votku od četrdeset stepeni), tako da nivo tečnosti bude za 1 cm viši od bilja.

Smeša se mora infuzirati na sobnoj temperaturi na tamnom mestu 3-4 nedelje, periodično protresajući posudu. Procedite i sipajte u čistu tamnu flašicu sa kapaljkom.
Uzima se 2 puta dnevno, 15 kapi. Kura traje dve nedelje.

Čaj od lista božura

Osušene latice božura možete koristiti i kod kuće za pripremu čaja. Ovaj lekoviti napitak je odličan za bolove u mišićima, prehlade i vaskularne grčeve. To se mora uraditi neposredno pre upotrebe.

Suve latice božura (100 g) prelijte vodom (300 ml) i prokuvajte. Ostavite da se smlači, procedite i dodajte sok od jednog limuna i šećer po ukusu.Pije se 150 ml toplog čaja uveče pre spavanja.  Terapija se mora sprovoditi do nestanka neprijatnih simptoma, ali ne duže od deset dana. Čaj se preporučuje piti dva puta dnevno u potencijalno opasnim periodima godine – kada vladaju virusi.

Kontraindikacije za upotrebu latica božura

Božur je otrovna biljka, pa se treba pridržavati pravila uzimanja lekova na osnovu njegovih cvetova. Nepravilna upotreba latica lekovitog božura može izazvati neželjene efekte: vrtoglavicu, opštu slabost, nizak krvni pritisak, pospanost. Stoga, ako se pojave takvi znaci, treba odmah prekinuti lečenje i povećati dnevni unos vode.

Kontraindikacije za upotrebu latica božura:

  • Oštećena funkcija bubrega i jetre
  • Ne prepručuje se deci do 12 godina
  • Individualna netolerancija

Treba biti oprezan kada se leči hipotenzija ili povećana kiselost želuca. Latice božura ne treba koristiti za lečenje tokom trudnoće i dojenja. Takođe je važno uzeti u obzir prisustvo hroničnih bolesti.  Pre uzimanja preparata sa laticama božura, obavezno konsultujte lekara. 

Važno!
Cvetovi božura su lekoviti samo kada je biljka stara 3-5 godina. Najsigurnije je uzimati gotove čajeve sa cvetom božura.

Bohdan Bevz / gettyimages.com