Prirodni načini za prevenciju i ublažavanje simptoma pankreatitisa

by | 22.03.2024
Prirodni načini za prevenciju i ublažavanje simptoma pankreatitisa

Osobe koje su izložene riziku, neke od ovih promena u ishrani mogu pomoći u sprečavanju razvoja pankreatitisa. Saznajte o kojim nutrijentima je reč, kao i o hrani koju treba da izbegavate.

Simptomi pankreatitisa zavise od toga da li je u pitanju akutni ili hronični slučaj. Akutni slučajevi se javljaju brzo i mogu biti rezultat obilnog pijenja, kamena u žuči ili čak traume tupim predmetom usled nesreće.

Akutni pankreatitis može biti opasan po život, ali uz odgovarajuću medicinsku intervenciju i lečenje većina ljudi se oporavlja. Međutim, mogu se desiti recidivi i moguće je da akutni pankreatitis postane hroničan.

Kako ublažiti simptome pankreatitisa?

Teški napad pankreatitisa može biti opasan po život; potražite hitnu medicinsku pomoć što je pre moguće. Simptomi hroničnog pankreatitisa se često mogu kontrolisati kroz ishranu i promene načina života.

Nutrijenti koji pomažu u slučaju pankreatitisa

Takođe, ako ste izloženi riziku od pankreatitisa, neke od ovih promena mogu pomoći u sprečavanju razvoja pankreatitisa.

Poboljšajte  ishranu

Dijeta igra ogromnu ulogu u razvoju pankreatitisa, kao i ozbiljnosti simptoma i oporavku. Pratite dole navedene preporuke za hranu da biste sprečili pankreatitis.

Hrana koju treba izbegavati:

  • Eliminišite sve sumnjive alergene u hrani, uključujući mlečne proizvode, soju, pšenicu, kukuruz, konzervanse za hranu i hemijske aditive za hranu.
  • Eliminišite sve stimulanse uključujući kofein, alkohol i duvan.
  • Dramatično smanjite ili eliminišite sve trans-masne kiseline u ishrani.

Hrana u kojoj možete uživati:

  • Fokusirajte se na male obroke sa niskim sadržajem masti koji naglašavaju sveže voće, povrće, nemasne proteine i integralne žitarice, izbegavajući hranu koja izaziva osetljivost ili alergije.
  • Dodajte zdrava ulja poput maslinovog i kokosovog ulja.
  • Uživajte u nemasnom mesu uključujući govedinu hranjenu travom, organsku živinu i ribu u hladnoj vodi.
  • Uživajte u hrani bogatoj gvožđem kao što je spirulina, organska goveđa jetra hranjena travom, sočivo, pa čak i tamna čokolada.
  • Dodajte više hrane bogate antioksidansima kao što su trešnje, borovnice, paradajz i paprike.

Rešite nedostatke hranljivih materija

Prema istraživanjima, postoji uzročna veza između nedostatka određenih hranljivih materija i razvoja pankreatitisa. Jednostavan test krvi da biste utvrdili da li vam nedostaje vitamina A, C ili E, kao i selena i karotenoida, može vam pomoći da donesete mudre izbore u ishrani.

Vitaminski dodaci

U pregledu kliničkih ispitivanja objavljenih u časopisu Advances in Nutrition, istraživači su otkrili da bioaktivni vitamini A, C, D, E i K obećavaju intervenciju protiv raka pankreasa.

Vitamin A: Pomaže u prevenciji raka pankreasa i esencijalni je nutrijent za jake kosti i imunološku funkciju. Uključite dosta namirnica bogatih vitaminom A kao što su goveđa džigerica, šargarepa i slatki krompir u svoju ishranu.

Vitamin C: Usporava rast tumora. Uzmite 1-6 miligrama dnevno, ali nikada ne uzimajte suplemente vitamina C i vitamina B12 zajedno jer utiču na apsorpciju jedni drugih. Ako dođe do dijareje, povucite se dok se ne toleriše. Uključite hranu bogatu vitaminom C koju dobro podnosite, poput crvene paprike, crne ribizle, guave, pa čak i brokolija u svoju ishranu.

Vitamin D: Pokazuje antiproliferativne efekte i potiskivanje ćelija raka u pankreasu i, što je još važnije, studija je otkrila da smanjuje upalu i fibrozu kod pankreatitisa. Sa pankreatitisom, pokušajte da budete 15-30 minuta svakog dana na suncu, bez kreme za sunčanje, kako biste povećali nivo vitamina D u svom telu. Pored toga, fokusirajte se na ribu u hladnoj vodi kao što su halibut, skuša i losos u svojoj ishrani.

Vitamin E:  Pokazano da inhibira rast tumorskih ćelija i pomaže u zaštiti od srčanih bolesti. Preporučuje se visokokvalitetan vitamin E ili, još bolje, namirnice poput semenki suncokreta, badema i lešnika.

Vitamin K: Pokazano je da inhibira ćelije tumora pankreasa, što je imperativ za one sa hroničnim pankreatitisom. Ako se dobro podnosi, ciljajte na 300 mikrograma vitamina K kroz organsku hranu kao što su maslačak ili blitva.

Omega-3 masne kiseline

Svakodnevno konzumiranje omega-3 masnih kiselina može da smanjuje upalu i poboljšava imunitet. U meta-analizi objavljenoj u časopisu Nutrients, suplementacija je smanjila rizik od smrtnosti, infektivnih komplikacija i smanjila dužinu boravka u bolnici za pacijente sa pankreasom.

Probiotici

Dodavanje visokokvalitetnog probiotičkog dodatka za one sa akutnim pankreatitisom pokazuje da smanjuje upalu creva, disfunkciju organa i simptome pankreatitisa. Uvođenje probiotika će takođe pomoći da se obnovi zdravstvena funkcija creva tokom i nakon ciklusa antibiotika.

Zeleni čaj

Prema nedavnoj studiji, redovna konzumacija zelenog čaja inhibira razvoj i napredovanje raka pankreasa. Istraživači napominju da kod žena ovo rezultira smanjenjem rizika od raka pankreasa za 32 odsto, a takođe napominju da je niža temperatura čaja povezana sa njegovim prednostima.

Radiola

Pokazalo se da ova moćna adaptogena biljka za koju se pokazalo da povećava energiju i pojačava snagu mozga takođe poboljšava funkciju bubrega i pankreasa.

Radiola je veoma cenjena lekovita biljka

Radiola je veoma cenjena lekovita biljka

Reiši gljiva

Korišćena u praksi holističke medicine, nedavna studija o hroničnom pankreatitisu otkrila je da Ganoderma lucidum (naučni naziv za reishi pečurku) povećava obilje korisnih bakterija. Istraživači su primetili da ova studija pokazuje potencijal za upotrebu ove pečurke kao moguće terapije za hronični pankreatitis.

Ekstrakt semena grožđa

Postoji preko 30 studija o ekstraktu semena grožđa i pankreatitisu. Mnoge od ovih studija navode njegovu zaštitnu prirodu, posebno protiv ćelija raka. Takođe se primećuje njegov antiinflamatorni efekat i sposobnost da se bori protiv oksidativnog stresa.

Glutamin

Prema studiji objavljenoj u časopisu Pancreatology, glutamin je povezan sa značajnim smanjenjem dužine boravka u bolnici i smanjenjem komplikacija kod pacijenata sa akutnim pankreatitisom.

Siarhei Khaletski; rezkrr / gettyimages.com