TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO DA JEDETE KRUŠKE SVAKI DAN

by | 13.09.2022

Dobre za varenje, čuvaju srce, jačaju imunitet

 

Pored toga što su ukusne, kruške su veoma dobre za naše zdravlje. Ovo voće je prepuno minerala kao što su kalijum, bakar, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe i brojnih mikroelemenata.

Takođe, kruške su bogate vitaminima, K, A i C, kao i većinom vitamina iz grupe B i D.

Ali, pored vitamina i minerala koje možemo da unesemo u telo, kruške imaju još blagodeti. Predstavljamo neke od njih.

1. Dobre su za varenje

Ova voćka je puna vlakana, koji pospešuju varenje. Smanjuje mogućnost zatvora, ali i dijareje. Takođe, kruška, zahvaljujući pomenutim vlaknima, šiti od slobodnih radilkala i time preventivno smanjuje šansu za razna oboljenja.

2. Čuvaju srce

Bolest srca jedan je od najčešćih uzroka smrti u svetu. Kruške su dobar izvor kalijuma, što znači da imaju i pozitivan učinak na srce. Kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska, čime rasterećuje ceo kardiovaskularni sistem i sprečava nastanak ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog udara.

Veruje se da kruške pomažu kod smanjenja krvnog pritiska i holesterola, a unos dovoljno vlakana u ishrani smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, piše “Eatingwell”.

3. Jačaju imunitet

Zbog visokog sadržaja vitamina C, konzumiranje krušaka takođe će pomoći u jačanju imunog sistema. Vitamin C podstiče stvaranje i aktivnost bijelih krvnih zrnaca. Osim toga, savladavanje prehlade i drugih problema povezanih sa oslabljenim imunim sistemom biće mnogo lakše uz pomoć krušaka.

Uloge koje vitamin C igra u našem telu vrlo su raznolike. Jedna od njih je da učestvuje u regeneraciji tkiva i ćelija.