Top 5 zdravih plodova koje treba da uključite u zimsku ishranu i ojačate imunitet

by | 04.12.2023
Top 5 zdravih plodova koje treba da uključite u zimsku ishranu

Važno je obratiti pažnju na zimsku ishranu jer vam je potreban jači imunitet. Boravak u zatvorenim prostorijama tokom ovih meseci mogao bi na neki način da smanji odbrambene mogućnosti tela. 

Nutricionisti savetuju da konzumirate što više ovog voća tokom zimskim meseci jer je, pre svega bogatvo vitaminom C. Radi se o izuzetno važnom antioksidansu naročito tokom hladnog vremena. On pomaže telu da održi optimalnu telesnu teperaturu i jača imuni sistem.

Plodovi koje treba da uključite u zimsku ishranu

Prema rečima stručnjaka, ovo je voće koje treba da jedete zimi.

Jabuke

Jabuke sadrže antioksidante koji poboljšavaju neurološko zdravlje i smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti. Ovo zimsko voće takođe smanjuje rizik od dijabetesa i trombotičnog moždanog udara. Takođe je odlično za jačanje imuniteta. Zato se potrudite da pojedete barem jednu jabuku dnevno i to sa korom jer se upravo u njoj nalaze važni nutrijenti.

Grožđe

Srećom, pa je grožđe dostupno u marketima tokom cele godine. Ove sočne bobice su takođe pune antioksidanasa. Grođže je dobar izvor kalijuma koji može pomoći u sprečavanju problema sa kožom. Osim toga, dokazano je da grožđe donosi brojne benefite za mozak, oči i kolena.

Uključite kivi u zimsku ishranu

Kivi je bogat izvor vitamina C i može vam obezbediti dobru energiju tokom dana. Osim toga, dobar je izvor dijetetskih vlakana i pomoći će vam da svarite svu prazničnu hranu koju ćete jesti tokom zimske sezone. Kivi ima alkalna svojstva, koja pomažu da vaše telo ostane u formi i poboljšava zdravlje kože.

Pomorandže

Ovo voće je takođe dostupno tokom cele godine, a naročito prija zimi. Poznato je da su pomorandže bogate vitaminom C, ali prema nekim naučnim istraživanjima može da pogogne da se smanji rizik od nekih vrsta raka. Pomorandže su veoma hranljiva užina, a možete ih jesti cele, ubaciti u smuti ili piti sok.

Jagode

Jagode su voće u kom verovatno volite da uživate tokom sezone. Dobre su za kožu jer su bogate antioksidansima. Naravno, one i te kako mogu ojačati imunitet koji će vas odbranitit od uobičajenih zimskih tegoba. Iako u marketima mogu da se nađu sveže jagode, alternativa su takođe i smrznute.

Nemojte da brinete što nije sveže. Naime, voće se bere na vrhuncu zrelosti i brzo zamrzava kako bi se sačuvale optimalne nutritivne prednosti. Što znači da je puni vitamina, minerala i antioksidanata, a zamrzavanje „zaključava“ mnoge njihove hranljive materije. Odlično je za dodavanje u smuti ili jogurt.

pilipphoto / gettyimages.com