Tamarind: Tropsko voće prepuno antioksidanasa smanjuje uplale

by | 30.06.2024
Tamarind: Tropsko voće prepuno antioksidanasa smanjuje uplale

Slatkog, oštrog ukusa, tamarind je super svestrano i bogato antioksidansima. Ovo tropsko voće je širom sveta ključni sastojak popularnih i kulturno značajnih jela.

To je jedan od ključnih sastojaka u mnogim jelima u Indiji, Pakistanu i Filipinima, a koristi se i u pićima u Latinskoj americi. Tamarind potiče od drveta koje može da preživi samo u tropskim i suptropskim klimama. Prema stručnjacima, ovo tropsko voće donosi mnoge zdravstvene prednosti.

Šta je tamarind?

Plod tamarinda je mahunarka sa drveta tamarinda (Tamarindus indica). Njegova tvrda ljuska izgleda kao duga ljuska kikirikija ili braon mahuna soje, ali unutra je mesnata pulpa sa teksturom poput urme. Tamarind je i sladak i pikantan. Slađe je ili kiselije u zavisnosti od toga koliko je zrelo.Što je voće zrelije, ukus je slađi.

Kako tamarind utiče na zdravlje?

Već znate da je voće zdravo. Ali šta je tako dobro u vezi sa tamaridom? Tamarind je bogat antioksidansima i bogat kalcijumom, vlaknima i magnezijumom. Tamarindov nutritivni profil jasno pokazuje da može biti zdrav dodatak ishrani. Tamarind je bogat hranljivim materijama, tako da je, u ravnoteži, zdrava hrana kada u njoj uživate u umerenim količinama. Samo se držite jedne po jedne porcije, što je pola šolje. Evo pogleda šta to znači za vas i neke od potencijalnih i dokazanih zdravstvenih prednosti tamarinda:

Bogat izvor antioksidanasa

Antioksidansi su prirodne hemikalije koje se nalaze u nekim namirnicama. Oni pomažu vašem telu da se bori protiv oštećenja ćelija od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji mogu izazvati oksidativni stres i mogu dovesti do bolesti i drugih zdravstvenih problema, uključujući: Autoimune bolesti, kardiovaskularne i inflamatorne bolesti, katarakta,  neurodegenerativne bolesti, poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Posebno je bogat antioksidansom koji se zove beta-karoten, koji podržava zdravlje očiju.

Dobar izvor magnezijuma

Jedna porcija tamarinda nudi više od 25% preporučene dnevne količine magnezijuma. Ovaj važan nutrijent podržava više od 300 esencijalnih procesa u telu, uključujući regulisanje nervnih i mišićnih funkcija, održavanje kontrole krvnog pritiska i održavanje jakih kostiju.

Pomaže u smanjenju upale

Upala u telu je povezana sa svim vrstama rizika, uključujući povrede, bolesti i hronične bolesti. Ali smanjenje upale smanjuje vaše rizike – a vaša ishrana može u velikoj meri pomoći u tome.

Pulpa tamarinda je bogata kalijumom i polifenolima, poput flavonoida, koji smanjuju upalu“, kaže Peart. Flavonoidi su prirodne biljne hemikalije sa antioksidativnim svojstvima, a antioksidansi su jedni od ključnih boraca protiv upale. To ne znači da će sama tamarinda biti superheroj koji vam je potreban za borbu protiv upale. Ali to definitivno može pomoći.

Može igrati ulogu u terapiji gojaznosti

Seme tamarinda posebno može igrati ulogu u pomaganju u upravljanju i lečenju gojaznosti. Tamarind je moćno protivupalno sredstvo koje sadrži inhibitor tripsina, molekul uključen u hormone gladi i sitosti koji u suštini mogu dovesti do osećaja sitosti.

al62 / gettyimages.com