SPREČITE ATEROSKLEROZU: OČISTITE KRVNE SUDOVE

by | 14.06.2023

Otkrivamo vam pet najboljih biljnih suplemenata koji mogu da vam pomognu

SPREČITE ATEROSKLEROZU: OČISTITE KRVNE SUDOVE  

Prirodni preparati mogu da vam pomognu da očistite krvne sudove. Na taj način možete da sprečite mnoge kardiovaskularne tegobe, kao i bolesti bubrega i demenciju.

Očistite krvne sudove i sačuvajte srce

Ateroskleroza je stanje u kojem holesterol, kalcijum i druge supstance stvaraju plak koji se nakuplja na zidovima arterija. Vremenom arterije postaju zapušene što blokira protok krvi do vitalnih organa, a naročito srca.

Ateroskleroza dovodi do mnogih zdravstvenih problema, uključujući moždani i srčani udar, srčani udar, bolesti bubrega i demenciju. Postoji niz faktora koji mogu da prouzrokuju aterosklerozu. Rizična grupa su pušači, zatim osobe koje piju prekomernu količinu alkohola, kao i osobe koje nemaju dovoljno fizičke aktivnosti. Naravno, ne treba isključiti ni nasledni faktor.

Očistite krve sudove: Regulišite holesterol

Iako visok nivo holesterola nije jedini faktor rizika za razvoj ateroskleroze, ipak ima značajan doprinos. Postoji dobar i loš holesterol, a cilj lečenja ateroskleroze je povećanje dobrog, a smanjenje lošeg.

Postoji mnogo biljaka, kao i suplemenata biljnog porekla koji mogu da pomognu u lečenju ateroskleroze. Oni sadrže sipstance koje utiču na nivo holesterola u krvi.

Pomoć iz prirode

1. Ekstrakt artičoke

Studije pokazuju da ekstrakt artičoke može pomoći u podizanju dobrog i smanjenju lošeg holesterola. Ekstrakt dolazi u kapsulama, tabletama i tinkturama. Preporučena doza zavisi od oblika koji uzimate.

2. Beli luk

Beli luk ima široku primenu u lečenju: od raka dojke do ćelavosti. Studije o zdravlju belog luka sugerišu da može da spreči bolesti srca. Ukoliko se ekstrakt belog luka kombinuje s koenzimom Q10, usporiće napredovanje ateroskleroze. Možete da ga jedete sirovog ili kuvanog, ili ga uzimajte u obliku kapsula ili tableta.

3. Niacin

Niacin je takođe poznat kao vitamin B-3. Najviše ga ima u jetri, piletini, tunjevini i losos. Suplementi niacina mogu da povećaju novo dobrog holesterola za više od 30 procenata. Takođe može da smanji trigliceride koji takođe povećavaju rizik od srčanih bolesti.

4. Polikozanol

Polikozanol je prirodni ekstrakt biljnih voskova u kom dominira oktakozanol izolovan iz šećerne trske. Može da blokira formiranje „lošeg” holesterola u jetri, kao i fitosterole, koji sprečavaju njegov dolazak u krv iz digestivnog trakta.

5. Glog

U Nemačkoj se ekstrakt od lišća i bobica prodaje kao lek za bolesti srca. Istraživanja iz 2010. sugerišu da glog može biti bezbedan i efikasan lek za srčane bolesti. Sadrži kvercetin, za koji se pokazalo da smanjuje holesterol. Ekstrakt gloga se prodaje prvenstveno u kapsulama.

 

Foto: VadimZakirov / gettyimages.com