REIŠI GLJIVA: PREVENCIJA NAJTEŽIH OBOLJENJA

by | 14.06.2023

Naučna ispitivanja su dokazala da ova gljiva jača imunitet, čisti jetru i sprečava stvaranje mnogih bolesti

REIŠI GLJIVA: PREVENCIJA NAJTEŽIH OBOLJENJA  

Reiši gljiva je superhrana, a zbog svojih lekovitih svjstava, vekovima se koristi u narodnoj medicini. Kinezi smatraju da ova gljiva sprečava razvoj najtežih bolesti, da donosi vitalnost, dugovečnost i mentalnu jasnoću.

Reiši gljiva: Riznica zdravlja

Istraživanja su u više navrata pokazala da reiši gljive imaju antioksidativna svojstva koje jačaju odbranu tela protiv autoimunih stanja, srčanih bolesti, alergija, infekcija i još mnogo toga.

Reiši gljive potiču iz nekoliko delova Azije. Tokom većeg dela istorije u tradicionalnoj kineskoj medicini, reiši gljice su se sušile kako bi se od njih pravio lekoviti čaj. Danas se na tržištu mogu naći dodaci ishrani bilo da su u obliku praha, kapsula ili tinktura.

Zahvaljujući koncentrovanim jedinjenjima, potencijalne koristi reiši gljiva uključuju zaštitu od formiranja tumora, poboljšanu funkciju jetre, bolje zdravlje srca, poboljšanu kontrolu šećera u krvi i smanjen rizik od astme, alergija i infekcija.

Reiši gljiva u borbi protiv najtežih oboljenja

Studije su dale obećavajuće rezultate o vezi između reiši gljiva i prevencije raka. Uspešno se koristi u borbi protiv raka dojke, jajnika, prostate, jetre i pluća. Kao i druge antiinflamatorne namirnice, reiši gljive su prepune važnih hranljivih materija, uključujući antioksidante, beta-glukane i aminokiseline.

Istraživači veruju da su neke od najkorisnijih komponenti reiši gljiva njeni polisaharidi koji imaju antitumorska svojstva. Oni štite DNK i blokiraju mutacije ćelija, dok istovremeno čuvaju zdrave ćelije u telu.

Pored toga, laboratorijski testovi pokazuju da triterpeni u reiši gljivama takođe mogu biti korisna u borbi protiv najtežih oboljenja. Veruje se triterpen inhibiraju formiranje tumora i metastaze ograničavanjem vezivanja kancerogenih ćelija za endotelne ćelije. Beta-glukani takođe mogu pomoći jer blokiraju rast i širenje ćelija raka, te jačaju imunitet.

Ublažava neželjne efekte hemioterapije

Istraživanja kod pacijenata sa rakom sugerišu da reiši gljiva pomaže u ublažavanju neželjenih efekata hemioterapije, kao što su slab imunitet i mučnina, i potencijalno povećava efikasnost radioterapije.

Sve ovo čini reiši pečurku jednom od najmoćnijih dostupnih namirnica za borbu protiv raka i pokazuje prednosti praha reiši gljiva koje uključuju podršku imunitetu u borbi protiv hroničnih bolesti.

 

Foto: GI16247098 / gettyimages.com