Da li ste probali mleko od oraha? Odlično je za zdravlje jer dosnosi brojne benefite

by | 26.05.2024
Da li ste probali mleko od oraha? Odlično je za zdravlje jer dosnosi brojne benefite

Mleko od oraha ima mnoge zdravstvene benefite jer sadrži omega-3 masne kiseline, antioksidante i vitalne minerale. Štaviše, možete ga lako napraviti u svojoj kuhinji.

Mlako od oraha je odlična alternativa klasičnom mleku, a pored toga je veoma zdravo. Pokazaćemo vam kako da ga napravite i načine da ga održite svežim.

Šta mleko od oraha?

Mleko od oraha je nemlečna alternativa koja je glatka i na biljnoj bazi. Osnova su orasi (natopljeni ili čak sirovi) pomešani sa vodom. Smeša se zatim procedi da bi se uklonile sve čvrste materije.

Koje su zdravstvene koristi mleka od oraha?

Ovaj ukusan i hranljiv izbor ostavlja po strani mlečna i druga biljna mleka sa svojim impresivnim profilom hranljivih materija. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i esencijalnim mineralima.

Zdravlje mozga

Mleko od oraha ima hranljive materije za koje se predlaže da podržavaju kognitivne funkcije koje su opisane u nastavku. Ove masti pomažu u održavanju jakih ćelijskih membrana i pomažu u komunikaciji nervnih ćelija. Oni takođe smanjuju upalu u mozgu.

Orasi su bogati vitaminom E, koji svojim antioksidativnim delovanjem pomaže zdravlju mozga. Povrh toga, sadrže melatonin, hormon koji kontroliše cikluse spavanja i podržava zdrav, zdrav san. Oni doprinose opštem blagostanju mozga.

Zdravlje srca

Mleko od oraha nudi nekoliko potencijalnih prednosti za zdravlje srca. Kažu da snižava holesterol i smiruje upalu. Mleko od oraha ima alfa-linolensku kiselinu (ALA), biljnu omega-3 masnu kiselinu. ALA pomaže u održavanju nivoa holesterola, osiguravajući dobrobit srca.

Omega-3 masti u mleku od oraha deluju protiv upale i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Osim što pomaže zdravlju mozga i srca, kaže se da orahovo mleko koristi krvnom sistemu tela.

Antioksidativna svojstva

Mleko od oraha je bogato antioksidansima koji se bore protiv štetnog oksidativnog stresa. Ovi antioksidansi pomažu u održavanju čvrstog sistema cirkulacije, boreći se protiv radikala koji mogu da povrede krvne sudove.

Esencijalni minerali kao što su magnezijum i kalijum prisutni u orasima, pomažu u održavanju zdrave ravnoteže elektrolita i održavanju odgovarajućeg krvnog pritiska.

Orasi sadrže mnogo esencijalnih vitamina i minerala. To uključuje vitamin E, vitamine B, magnezijum, kalijum i bakar. Sve ovo igra ključnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama i poboljšava opšte zdravlje.

Recept za mleko od oraha

Za pravljenje mleka od oraha možete koristiti sirove orahe. Ali njihovo prethodno namakanje može doneti sledeće prednosti. Natopljeni orasi se lakše mešaju zbog njihove mekše teksture. Takođe su lakši za varenje jer namakanje deaktivira inhibitore enzima u orašastim plodovima. Osim toga, namakanje izvlači tanine iz orašastih plodova. Ovo smanjuje gorčinu i poboljšava ukus mleka od oraha.

Potopite jergra oraha u vodu najmanje 6 sati ili preko noći. To ih čini mekim, pripremajući ih za mešanje. Za glatko, svilenkasto mleko od oraha, pomešajte 4 šolje vode sa 1 šoljom natopljenih oraha. Slobodno se igrajte sa više ili manje vode za gušće ili lakše mleko kako želite.

Očistite natopljene orahe, pa ih prebacite u blender. Dodajte u to filtriranu vodu, zaslađivače, ukuse ili začine po vašem ukusu. Umutite dok smesa ne postane kremasta i glatka. Procedite mleko.

Čuvajte mleko od oraha u hermetički zatvorenoj tegli u frižideru. Trebalo bi da ostane sveže do 3-5 dana. Ne zaboravite da dobro protresete teglu pre svake upotrebe jer mleko može da se odvoji tokom vremena.

Beo88 / gettyimages.com