Psorijaza kože glave: Evo šta sve od kućnih lekova može da ublaži simptome

by | 01.03.2024
Psorijaza kože glave: Evo šta sve od kućnih lekova može da ublaži simptome

Psorijaza kože glave može da bude veoma neprijatna, naročito za žene. Da bi se smanjili simptomi mogu biti od koristi kućni lekovi čije sastojke uglavnom već imate. 

Psorijaza skalpa je hronično stanje kože uzrokovano problemima sa imunološkim sistemom. Iako je važno tražiti medicinski tretman za ovo stanje da biste sprečili komplikacije, možete dodati kućne lekove u svoj plan lečenja da biste smanjili simptome i bolje upravljali psorijazom vlasišta.

Šta je psorijaza kože glave?

Psorijaza je uobičajeno stanje kože koje uzrokuje da se ćelije kože brzo nakupljaju na površini kože. Za one koji imaju svetlije tonove kože, može izgledati ružičasto ili crveno sa srebrno-belom skalom. Na srednjim tonovima kože može izgledati boje lososa sa srebrno-belom skalom. Na tamnijim tonovima kože, psorijaza može izgledati ljubičasto sa sivim skalama. Takođe može izgledati tamno braon i teško ga je videti.

Psorijaza takođe svrbi, a ponekad krastice mogu biti bolne i mogu pucati i krvariti. Često ovo stanje pogađa kožu glave, čelo, zadnji deo ušiju i vrat. U ovom slučaju, to se zove psorijaza skalpa.

Psorijaza skalpa je hronično stanje, što znači da ima tendenciju da dođe i ode tokom vremena. Često je pokreću ili pogoršavaju faktori kao što su:

 • Stres
 • Alkohol
 • Pušenje
 • Infekcije, uključujući strep grlo ili kožu
 • Povrede kože, kao što su posekotine, ogrebotine, insekti
 • Nedostatak vitamina D
 • Neki lekovi, kao što su oni za hipertenziju i antimalarici

Istraživanja su povezala psorijazu skalpa sa hroničnom upalom i stanjima kao što su:

 • Insulinska rezistencija
 • Artritis
 • Gojaznost
 • Visok holesterol
 • Bolest srca

Većina lekara preporučuje lokalne lekove, svetlosnu terapiju i lekove koji utiču na celo telo za lečenje psorijaze vlasišta, ali neki kućni lekovi takođe mogu pomoći.

Šta je uzrokuje?

Skalp i drugi oblici psorijaze se javljaju kada imuni sistem ne radi kako treba. Ćelije kože rastu prebrzo, rastu u roku od nekoliko dana, a ne nedeljama. Telo ne može da odbaci ove ćelije kože dovoljno brzo da se slažu novi rast. Nagomilavaju se na površini kože, uzrokujući psorijazu.

Psorijaza kože glave: Kućni lekovi koji mogu da pomognu

Sledeći kućni tretmani su generalno bezbedni i mogu vam pomoći da smanjite blage do umerene simptome psorijaze vlasišta. Bilo bi najbolje da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što počnete sa kućnim lečenjem, posebno za agresivnije oblike stanja.

Aloe vera

Aloe vera je biljka poznata po tome što pospešuje regeneraciju kože. Kreme koje sadrže 0,5
procenat aloje može pomoći u smanjenju svraba, upale, perutanja i crvenilo na koži glave.

Kremu treba nanositi do tri puta dnevno kako bi održavala kožu vlažnom. Može proći i do mesec dana da počnete da se osećate i vidite pozitivne efekte.

Soda bikarbona

Uzmite čašu vode, dodajte kašičicu sode bikarbone i dobro promešajte. Čistim pamučnim tupferom nanesite rastvor na kožu glave. Ostavite da se osuši.

Kapsaicin

Čili papričice sadrže lekoviti sastojak kapsaicin. Nemački istraživači su pronašli neke dokaze da proizvodi sa kapsaicinom mogu pomoći u smanjenju bola, crvenilu, upali i perutanjem uzrokovano psorijazom.

Izbegavajte nanošenje na otvorene rane i dodirivanje očiju, genitalija, usta i drugih osetljivih područja nakon rukovanja kapsaicinskom kremom.

Kokosovo ili avokadovo ulje

Kokos i avokado puni su zdravih masti koje poboljšavaju zdravlje kože. Umasirajte nekoliko kapi bilo koje vrste ulja, hladnog ili lagano zagrejanog, na kožu glave i stavite kapu za tuširanje. Sačekajte 20 minuta, uklonite kapu, a zatim operite kosu kao i obično. Ovo može smanjiti i ukloniti neke od skaliranja povezanih sa stanjem.

Beli luk

Beli luk ima snažna antiinflamatorna svojstva i antioksidanse koji poboljšavaju stanje kože, a istovremeno sprečavaju infekcije kože. Iako ima jak miris, čini se da smanjuje neke simptome psorijaze.

Pomešajte pasirani ili presovani sirovi beli luk sa gelom od aloe vere u odnosu 1 prema 1. Stavite smešu na zahvaćeno područje 15 do 20 minuta. Nakon toga, isperite hladnom vodom. Ovaj tretman je bezbedan za svakodnevnu upotrebu.

Ovsena kupka

Dodavanje šolje zgnječenog, običnog sirovog ovsa u toplu kupku i banjanje u trajanju od 15 minuta može pomoći u smanjenju simptoma psorijaze vlasišta. Zob su posebno efikasni kod svraba, upale i perutanja. Obratite pažnju na to da dobro potopite kosu i kožu glave u vodi.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, uzete u obliku ribljeg ulja i dodataka na bazi biljaka, kao što je lan, mogu smanjiti upalu. Iako efekti omega-3 masnih kiselina na psorijazu vlasišta nisu dokazani, čini se da je bezbedno i možda korisno svakodnevno uzimati omega-3 masne kiseline.

Psorijaza kože glave: Kućni lekovi koji mogu da pomognu

Morska ili gorka so

Potapanje celog tela, uključujući i zahvaćeni deo glave, u toploj vodi sa rastvorenom morskom soli ili gorke solju može smanjiti simptome psorijaze. Pokušajte da ostanete u kadi 15 minuta. Nakon kupanja namažite telo hidratantnom kremom.

Šampon

Postoji mnogo specijalno napravljenih šampona koji se koriste za psorijazu skalpa. Najefikasniji su oni koji sadrže 2 do 10 procenata katrana uglja ili antiinflamatorne salicilne kiseline. Koristite šampone prema uputstvima na bočici.

Ulje čajevca

Čajno drvo je biljka za koju se veruje da leči upalu kože.  Deluje kao antiseptik i može ublažiti upalu i crvenilo povezano sa psorijazom vlasišta. Imajte na umu da su neki ljudi alergični
i osetljiv na ulje čajevca i supstancu je povezan sa promenama hormona kod nekih ljudi.

Kurkuma

Kurkuma je biljka poznata po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Oni sa psorijazom vlasišta mogu smanjiti simptome uzimanjem dnevnog dodatka kurkume ili pokušajem da u kuvanje unesu više kurkume — sveže ili u prahu. Uzimanje 1,5 do 3 g kurkume svaki dan smatra se bezbednim i možda korisnim.

Vitamin D

Sunce može pomoći u ublažavanju nekih simptoma psorijaze vlasišta.
Stavite kremu za sunčanje sa SPF od najmanje 30 i provedite 10 do 15 minuta na suncu.  Važno je da prvo razgovarate sa svojim lekarom ako uzimate lekove za
psorijazu vlasišta, jer vas neke mogu učiniti sklonijim opekotinama od sunca.

Kada posetiti lekara?

Ako sumnjate da imate psorijazu skalpa, trebalo bi da zakažete pregled kod lekara. Oni mogu da pregledaju vašu kožu glave kako bi isključili druge uslove pre nego što vas pošalju kod dermatologa na dalju procenu i lečenje.

Rattankun Thongbun / gettyimages.com