Psorijaza: Kako se osloboditi svraba kože

Psorijaza nosi mnoge izazove, zato je uvek dobro znati koji su najbolji načini za ublažavanje ovih simptoma.

by | 06.09.2023
Psorijaza: Kako se osloboditi svraba kože

Psorijaza nosi mnoge izazove, zato je uvek dobro znati koji su najbolji načini za ublažavanje ovih simptoma.

Psorijaza može imati razne simptome: od svraba suvih, ispucalih i ljuskavih delova kože do povremenog bola. Otkrijte šta dermatolozi savetuju.

Psorijaza: Kako se izboriti s simptomima

Psorijaza je hronični poremećaj kože koji proizvodi upalni osip na koži. Debele crvenkaste ljuskave mrlje na koži mogu se pojaviti po celom telu, ali neka od češćih mesta na kojima se pojavljuju su:

  • Kolena.
  • Laktovi.
  • Lice ili skalp
  • Nokti na rukama i nogama
  • Dlanovima
  • Leđima

Psorijaza je autoimuno stanje kože gde vaš imuni sistem napada vašu kožu, što zauzvrat izaziva upalu i dovodi do stvaranja novih ćelija kože. Pošto se te nove ćelije kože stvaraju mnogo brže nego normalno – svaka tri ili četiri dana umesto svakih 30-ak dana – nakupljanje novih ćelija stvara ljuskavu kožu.

Prosrijaza: Prirodni i kućni lekovi

Kada je u pitanju psorijaza, prvo mesto za početak je razgovor s zdravstvenim radnicima. Ne funkcioniše svaki kućni lek isto za sve, a vaš lekar će vam moći pomoći da smislite plan lečenja koji je pravi za vas i vaše specifično stanje. Ovo su neki od kućnih lekova koji mogu da ublaže simptome:

Hidratantno sredstvo za čišćenje

Hidratantna sredstva za čišćenje ciljaju na dva simptoma psorijaze: suvoću i svrab. Ovi proizvodi omekšavaju deo kože koja se ljušti i obezbeđuju hidrataciju koži, potencijalno ograničavajući deo svraba. Ovo su proizvodi bez mirisa i drugih sastojaka koji mogu da iritiraju kožu.

Ovsene kupke

Kupke od ovsene kaše donose olakšanje od svraba, suvoće i perutanja kože. Naravno, ne govorimo o vrsti hrane ovsenih pahuljica, već o onome što se zove koloidna ovsena kaša, fino mlevena verzija koja se rastvara u vodi za banjanje i koja se često nalati u losionima i sapunima. Često se koristi za druga stanja kože kao što je ekcem.

Gorka so

Kao kupke od ovsene kaše, topla kupka sa gorkom soli može pomoći u ublažavanju upale i uklanjanju ljuski sa kože.

Ugljeni katran

Smatra se da ugljeni katran usporava rast ćelija kože, vraća joj normalan izgled i smanjuje svrab i upale. Zato se proizvodi s ugljenim katranom preporučuju u slučaju psorijaze (šamponi, sapuni, topikalna mast).

Sredstva za čišćenje sa salicilnom kiselinom

Sredstva za čišćenje kože salicilnom kiselinom, koja se takođe često koriste za lečenje akni i mitisera, mogu da obezbede olakšanje protiv upale, kao i čišćenje kože koja se ljušti.

Dermatolozi upozoravju da je uvek najbolje razgovarati s lekarom pre korišćenja ugljenog katrana i salicalne kiseline jer mogu iritirati kožu kod pojedinih osoba.

Ishrana

Kao i kod mnogih drugih stanja, zdrava ishrana može uveliko pomoći u ublažavanju nekih simptoma psorijaze. Zato bi trebalo slediti ova pravila:

  • Jedite hranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.
  • Izbegavajte hranu sa visokim glikemijskim indeksom.
  • Jedite zdrave izvore proteina.

Zdrav ishrana i vežbanje možda neće u potpunosti raščistiti psorijazu, ali će pomoći da se spreči da se pogorša.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

psorijaza, gorska so, koloidna ovsena kaša, ishrana, silicilna kiselina

Dijana Škorić

triocean / gettyimages.com