Proso reguliše glukozu u krvi i pomaže u mršavljenju

by | 06.12.2023
Proso reguliše glukozu u krvi i pomaže u mršavljenju

U današnjem svetu donošenja odluka o zdravlju, zdravlje i opšte dobro stanje postali su stil života. Zato u ishranu uvrstite proso – ne sadrži gluten, što vam omogućava da upravljate zdravstvenim stanjima poput dijabetesa.

Nekoliko nutritivnih prehrambenih proizvoda, uključujući proso, dobijaju svetsko priznanje kao zdrava hrana. Postoji nekoliko vrsta prosa koje možete konzumirati da biste dobili različite vrste hranljivih materija i kalorija.

Zašto je proso superhrana?

Čak i dok smo uživali u našim osnovnim namirnicama poput pirinča i pšenice, vratili smo se u potragu za tradicionalnom hranom i receptima i voila! Otkrili smo šta su jeli naši preci – proso. U poslednjih nekoliko godina postali smo veoma svesni prosa i odjednom je ova žitarica bez glutena ponovo našle svoje mesto u kuhinji.

Proso su mala, okrugla zrna koja su deo autohtone kulture Indije. Poznata je i kao „hrana za siromašne ljude“ zbog svoje pristupačnosti. To je usev otporan na sušu i štetočine koji preživljava u oštroj klimi i manje plodnom zemljištu. Postoji nekoliko vrsta prosa koji se razlikuju po boji, izgledu i vrsti.

Proso i zdravstvene koristi

Postoji nekoliko zdravstvenih razloga zbog kojih bi trebalo uključiti ovu žitaricu u ishranu.

Reguliše nivo glukoze u krvi

Proso, u poređenju sa pšenicom i kukuruzom, ima visok sadržaj hranljivih materija. Pored toga je bez glutena i ima nizak glikemijski indeks od 54-68. Prisustvo velike količine dijetetskih vlakana, proteina sa svim esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i mineralima pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Proso može biti deo zdrave ishrane za dijabetičare jer pomaže u sprečavanju skokova šećera u krvi i podstiče osetljivost na insulin.

Pomaže u mršavljenju

Proso je blagodat za sve one koji žele da izgube višak kilograma. Uključivanje prosa u redovan režim, kao što je brašno od prosa ili uzimanje prosa za doručak, može značajno pomoći u snižavanju težine kod gojaznih ljudi. Svakodnevna zamena pirinča prosom može smanjiti nakupljanje masti, poboljšati zdravlje creva i pomoći vam u postizanju trajnog gubitka težine.

Dobar je za srce

Proso ima impresivan profil antioksidanasa koji uključuju beta-glukane, flavonoide, antocijanidine, tanine, lignane i polikozanole. Ovi antioksidansi igraju ključnu ulogu u snižavanju LDL holesterola, ukupnog holesterola. Pomažu u održavanju zdravih krvnih sudova i uklanjanju ugrušaka, čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Pomaže u borbi protiv ćelija raka

Vrsta prosa koja se naziva lisičji rep prema istraživačima su efikasne u inhibiciji rasta kancerogenih ćelija u različitim tkivima. Fitokemikalije u prosu pokazuju antiproliferativne efekte i niže formiranje ćelija raka u debelom crevu, dojci i jetri bez izazivanja oštećenja normalnih ćelija.

Poboljšava varenje

Prisustvo dobre količine dijetetskih vlakana u prosu može da poboljša funkcije digestivnog sistema. Može da spreči zatvor, nadimanje, grčeve, reguliše funkciju creva i poboljšava opšte zdravlje drugih vitalnih organa kao što su jetra, bubrezi i jača imuni sistem.

Proso je dato obiljem hranljivih materija i vlakana koja donose brojne benefite za zdravlje. Takođe je koristan za životnu sredinu, pošto ne privlači štetočine i može dobro da raste bez upotrebe pesticida.

bhofack2 / gettyimages.com