POLEN AMBROZIJE USKORO NA VRHUNCU. KOJA SU PRIRODNA REŠENJA NAJBOLJA?

by | 03.08.2022

Kod alergija i kašlja pomažu vitamin C, kopriva, eukaliptus, lopuh i celer

 

Polen ambrozije uskoro će biti na vrhuncu. Šta da uradite da sebi olakšate? Pokušajte da uz pomoć prirodnih rešenja ublažite simptome.

 Vitamin C

Manje je poznato da vitamin C deluje i kao blagi antihistaminik, odnosno sprečava oslobađanje histamina. Povećajte unos vitamina C bilo hranom, kroz sveže voće i povrće ili uz suplemente. Ako se opredelite za suplemente birajte proverene proizvođače.

 Etarsko ulje eukaliptusa

Eukaliptus pomaže kod zapušenog nosa i produktivnog kašlja, i pri tome nije bitno da li se radi o prehladi ili alergiji. Dodajte  par kapi etarskog ulja eukaliptusa u posudu sa proključalom vodom i inhalirate se.

Kopriva

Sadrži mnoge vitamine i minerale koji vam mogu koristiti, kao i kvercetin, a to je sastojak koji  sprečava oslobađanje histamina.  Čaj od koprive počnite da koristite čim osetite da će se simptomi razviti.

 Lopuh

Lopuh ili repuh  se preporučuje za ublažavanje simptoma alergije, ali i astme, bronhitisa, kašlja i uošteno kod  upala disajnih organa. Dejstvo nije potpuno klinički ispitano, pa ga koristite oprezno. Obavezno se posavetujte sa farmaceutom ako koristite terapiju za neko hronično oboljenje ili imate problema sa jetrom.

 Promena ishrane

Neke namirnice sadrže proteine koji strukturno liče na one iz polena ambrozije, pa mogu da izazovu iste simptome. U ove namirnice spadaju: banana, čaj od kamilice, dinja i lubenica, krastavac, tikvice,

seme suncokreta, ehinacea.

Ruski recept protiv alergije

Iscediti bistar sok od svežeg lišća i korena celera. Sipati sok u teglu i dodati isto toliko meda, koliko ima soka. Smesu dobro promešati drvenom ili plastičnom kašikom. Teglu držati dobro zatvorenu u frižideru, najduže nedelju dana.

Sok sa medom pije se tri puta dnevno. Uzima se po jedna kašika pola sata pre jela. Pijte ga svakodnevno, od aprila i tokom cele sezone cvetanja ambrozije, u periodu od jula do kraja septembra i spasićete se neprijatnih simptoma kao što su kijavica, curenje iz nosa, svrab, suzenje očiju i gušenje u grudima.

Ovaj narodni ruski recept odlično čisti organizam i delotvoran je i za druge vrste alergija.