POBOLJŠAJTE RAD JETRE

by | 25.07.2023
poboljsajte-rad-jetre_poboljsajte-rad-jetre.jpg

Nekoliko zdravih navika koje ćete uvesti u svkodnevnu rutinu može da pomogne ovom važnom organu

POBOLJŠAJTE RAD JETRE

Ona neumorno radi kako bi izbacila toksine iz organizma. Budući da živimo u toksičnim sredinama moramo nešto učiniti za zdravlje jetre i celokupnog organiza.

Poboljšate zdravlje jetre zdravim navikama

Kada funkcija jetre nije optimalna, ne možemo pravilno da svarimo hranu, a naročito masti. Zbog toga je toliko važno izbegavati masnu jetru i pratiti dijetu za čišćenje jetre kako biste uklonili toksine iz tela. Zato je važno praktikovati neke zdrave navike koje će pomoći detoksikaciji jetre, a na taj način poboljšati njenu funkciju.

Poboljšate rad jetre: 6 koraka

Pratite ovu prirodnu dijetu za čišćenje jetre da biste poboljšali svoje zdravlje i vitalnost:

1. Uklonite toksičnu hranu iz svoje ishrane

Ako jedete prerađenu hranu dovodite jetru u opasnost. Ove namirnice sadrže hidrogenizovana ulja i rafinisani šećer koji su toksični za organizam. Hidrogenovana ulja, poznata i kao “trans masti”, imaju veći nivo zasićenih masti. To znači da im je hemijska struktura izmenjena da bi se produžio rok trajanja.

Dodati nitrati i nitriti koji su najviše zastupljeni u mesnim prerađevinama takođe štete zdravlju. Ove hemikalije se koriste za očuvanje hrane kako bi duže trajale, inhibirali rast bakterija i sačuvali boju. Zdrava hrana ima odličan ukus i, uz malo kreativnosti, možete kreirati zdrave obroke za svoju porodicu koji će podržati zdravlje jetre.

2. Pijte sok od povrća

Sok od povrća ima dodatnu prednost jer je lakše za varenje i omogućav abolju apsorpciju. Idealno povrće za to je kupus, karfiol i prokelj. Iako ta kombinacija možda ne zvuči baš prijatno, možete dodati i drugo povrće u kome uživate, uključujući šargarepu, krastavac, cveklu i zeleniš. Jedna čaša soka ujuru je sasvim dovoljno.

3. Jedinte hranu bogatu kalijumom

Ako ste bili u iskušenju da uzimate suplemente kalijuma, umesto toga dodajte ovu zdravu hranu svojoj ishrani.

Slatki krompir: Jedan plod srednje veličine sadrži skoro 700 mg kalijuma, a da ne spominjemo visok sadržaj vlakana i beta karotena.

Paradajz: Kalijum, kao i druge korisne hranljive materije u paradajzu, značajno je koncentrisan u pireu. Obavezno birajte onaj napravljen od organskog paradajza.

Spanać: Dobar je izvor kalijuma, sadrži 840 mg po porciji.

Beli pasulj: Bogat je kalijumom, proteinima i vlaknima.

Banane: Oko 470 mg kalijuma u banani samo je deo priče. One poboljšavaju varanje i pomažu u oslobađanju toksina i teških metala iz tela.

Napomena: Ako imate visok nivo kalijuma u bubrezima, hranu bogatu kalijumom treba konzumirati umereno.

4. Klistir kafom

Klistir sa kafom pomaže kod zatvora, smanjuje umor i pomaže u detoksikaciji jetre. Pomešajte dve kašike organske mlevene kafe s tri šolje filtrirane ili destilovane vode u šerpi. Kada proključa smanjite vareu i ostavite da se lagano krčka 15 minuta.

Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Procedite smešu kroz gazu i koristite u kompletu za klistir. Pokušajte da zadržite smešu 10-15 minuta, a zatim otpustite. Ako ste u prošlosti imali komplikacije zbog korišćenja klistir, najbolje je da razgovarate sa lekarom pre nego što pokušate da sami uradite klistir kafe.

5. Uzmite suplemente za podršku jetri

Sikavica: Smatra se kraljicom biljaka za detoksikaciju, a kidelana je za čiošćenje jetre. Istraživanja pokazuju da aktivni sastojak silimarin pomaže u jačanju ćelijskih zidova u jetri, istovremeno podržavajući zdravu regeneraciju.

Koren maslačka: Ima prirodni diuretički efekat što omogućava jetri da brže eliminiše toksine.

Kurkuma: Ona je efikasan antidepresiv, pomaže u varenju, pomaže u obnavljanju zdrave ravnoteže šećera u krvi i podržava zdravo tkivo jetre i metabolizam jetre.

6. Jedite pileću jetricu

Pileća jetrica je bogata vitaminima A i B, folnom kiselinom, holinom, gvožđem, bakrom, cinkom, hromom i koenzimom Q10.

Foto: LindasPhotography / gettyimages.com