PARACETAMOL I VISOK PRITISAK SU OPASNA KOMBINACIJA

by | 21.02.2022

Oprezno uzimajte popularni lek za snižavanje temperature i protiv bolova

Osobe s visokim krvnim pritiskom koje uzimaju paracetamol na recept mogle bi da imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara, pokazuje nova studija.
Lekari bi trebalo da razmisle o rizicima i prednostima za pacijente koji uzimaju paracetamol više meseci, tvrde istraživači sa Univerziteta u Edinburgu. Dodaju i da se kod glavobolje i povišene temperature mogu uzimati bez straha.
Drugi stručnjaci kažu da je potrebno sprovesti istraživanje na više ljudi tokom dužeg vremenskog perioda kako bi se potvrdili nalazi studije.
Pracetamol se upotrebljava širom sveta kao kratkotrajno olakšanje za bolove, ali se takođe koristi i za hronične bolove, uprkos malo dokaza o prednostima za njegovo duže korišćenje. Pola miliona ljudi, odnosno 10 odsto populacije Škotske dobilo je lek protiv bolova 2018. godine. Od visokog krvnog pritiska pati skoro trećina građana u Velikoj Britaniji, piše BBC.
Studija je obuhvatala 110 volontera, a dve trećine je uzimalo lekove za visok krvni pritisak, odnosno hipertenziju.
Kroz slučajni uzorak, zamolili su ih da uzimaju jedan gram paracetamola četiri puta na dan tokom dve nedelje, uobičajenu dozu za pacijente sa hroničnim bolovima, a zatim placebo iduće dve nedelje.
Ispitivanje je pokazalo da je paracetamol povećao krvni pritisak, jedan od najvažnijih faktora rizika za srčane i moždane udare, mnogo više od placeba, kaže profesor Džejms Diar, klinički farmakolog u Edinburgu.
Istraživaći savetuju lekarima da pacijentima sa hroničnim bolovima daju što je moguće manje doze paracetamola i da posebno paze na one sa visokim krvnim pritiskom i one sa rizikom od razvoja srčanih bolesti.
– Ovde ne govorimo o kratkotrajnoj upotrebi paracetamola za glavobolje ili groznicu, kada je, naravno, u redu da se koristi – rekao je vodeći autor studije i konsultant za kliničku farmakologiju u NHS Locijan Ian Makentajer.
Predavač kliničke faramkologije i terapije na Univerzitetu Sv. Džon u Londonu, Dipender Gil rekao je da studija, objavljena u časopisu Circulation, otkriva “mali, ali značajan porast krvnog pritiska kod belaca u škotskoj populaciji” i dodaje da ipak ostaju mnoge nepoznanice.
– Prvo, nije jasno da li će se uočeno povećanje krvnog pritiska održati kod dugotrajne primene paracetamola.
Drugo, nije poznato da li bi povećanje krvnog pritiska koje se može pripisati upotrebi paracetamola moglo dovesti do povećanog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti – ističe Gil.
Velika studija sprovedena u SAD prethodno je otkrila vezu između dugotrajne upotrebe paracetamola i povećanog rizika od srčanog udara, ali nije mogla da dokaže da jedno prouzrokuje drugo. Ni druge manje studije nisu uspele da potvrde tu vezu.