ŠTA NAŠEM ZDRAVLJU RADE ČIPS, POHOVANA PILETINA I BEČKA ŠNICLA

by | 20.02.2022

 Da li volite prženo? Evo zašto je potrebno da odmah promenita ishranu

  

Ako želite da živite zdravije, morate da izbacite prženu hranu iz svog jelovnika. Stručnjaci tvrde da se nalazi među najgorom hranom za ljudsko zdravlje, a evo šta su sve stavili na spisak:

1. Pržena hrana

Pržena hrana je loša za naše zdravlje. Ona ne bi trebalo da bude osnova ishrane, a sve češće jeste, kaže dijetetičarka Anđela L. Lago.

– U globalu, pržena hrana ima više masti, soli i kalorija, a sve je to užasno za zdravlje srca i rizik od razvoja gojaznosti – ističe Lago.

2. Čips

Čips je poznat po tome što je nezdrav iz više razloga. Malo je hranljiv, a bogat jeftinim mastima i natrijumom. To varira u zavisnosti od brenda, ali potrošači koji vode računa o zdravlju izbegavaće ga u bilo kom obliku.

3. Dodati šećer

Ako na pakovanju hrane vidite da sadrži dodati šećer, najbolje je odustati od kupovine.

Lekarka Andrea Pol ističe da dodat šećer u suštini nema nutritivnu vrednost, a u medicinskim istraživanjima pokazalo se da povećava rizik od gojaznosti i metaboličkih bolesti.

4. Prerađena ulja

Dijetetičarka i nutricionistkinja Paloma Helt savetuje ljudima da se klone prerađenih ulja kao što su sojino, ulje uljane repice, kukuruzno i biljno ulje.