ŽELITE DA SMRŠATE I SAČUVATE IMUNITET? EVO SLATKOG REŠENJA

by | 21.02.2022

Crvene pomorandže sadrže prirodni antioksidans antocijan, vlakna, vitamin C i mnoštvo drugih blagotvornih supstanci

 

Iako su popularnije obične pomorandže jer su slađe, one crvene ipak su bolje za vitku liniju.

Crvene pomorandže su poreklom sa Sicilije i proizvod su zemljišta pored planine Etna. One su niskokalorične, ali bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji su neophodni telu.

Pored antocijanina, prirodnog antioksidansa koji štiti organizam od štetnih uticaja i koji im daje crvenu boju, crvene pomorandže sadrže i nekoliko drugih antioksidativnih jedinjenja.

Opisan je pozitivan efekat konzumiranja crvenih pomorandži kod proširenih vena, niskog nivoa hemoglobina, virusnih respiratornih bolesti, bolesti srca, bronhitisa, hipertenzije, tuberkuloze, astme, reumatizma, pneumonije, gojaznosti.

Crvene pomorandže sadrže sastojake koji su važni za pravilni rast i razvoj ploda tokom trudnoće.

Crvene pomorandže sadrže malo kalorija, visok sadržaj vlakana – čak 3 grama u porciji. Vlakna pomažu da duže ostanete siti, jer se sporo kreću kroz system za varenje, produžujući varenje u želucu. Ona mogu omekšati i dodati masu stolici – čime sprečavaju opstipaciju.

Vlakna, takođe, mogu biti korisna za lečenje nekih drugih stanja, poput hemoroida.

Dodavanje više vlakana u ishranu može pomoći i u poboljšanju stanja crevnog mikrobioma, koji predstavlja zajednicu korisnih bakterija koje se nalaze u digestivnom traktu. Istraživanja pokazuju da mikrobiom creva igra ključnu ulogu u mnogim aspektima zdravlja, uključujući varenje, imunološku funkciju, zdravlje srca i još mnogo toga.

Crvene pomorandže sadrže antioksidanse koji se bore protiv raka, poput hrizantemina, jedinjenja koje plodu daje posebnu boju. Studije pokazuju da konzumiranje više agruma može biti povezano sa manjim rizikom od nekoliko vrsta karcinoma, uključujući rak pluća, želuca i usne šupljine. Ipak, potrebno je više istraživanja da bi se razumelo kako crvene pomorandže mogu uticati na razvoj raka kod ljudi.

Zbog visokog sadržaja vitamina C, crvene pomorandže mogu pomoći u jačanju imunološke funkcije, štiteći vas od bolesti i infekcija. Dodatno, antioksidansi koje sadrže pomažu u neutralisanju štetnih slobodnih radikala i time se smanjuje oštećenje ćelija u telu.

Antioksidansi štite od mnogih hroničnih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, rak i bolesti srca.

Sok od crvenih pomorandži onemogućuje nakupljanje masti u telu i na taj način sprečava gojenje.

To je posebno delotvorno kod nakupljanja masti na stomaku i bokovima.