Ovaj cvetni čaj štiti kožu, srce, mozak, podiže energiju i fokus

by | 13.01.2024
Ovaj cvetni čaj štiti kožu, srce, mozak, podiže energiju i fokus

Ovaj cvetni čaj je popularan u Kini. Zahvaljujući jednjenjima kao što su flavanoli i seskviterpenoidi, imaju mnoge efekte protiv starenja i mogu pomoći u zaštiti srca, kože i mozga.

Postoje pisani tragovi iz 14. veka, za vreme kineske dinastije Ming, da je čaj od jasmina postao jedan od najpopularnijih napitaka u Aziji. Takođe je bio jedan od prvih aromatizovanih čajeva koji je izvezen iz Kine na Zapad i danas je i dalje veoma tražen čaj širom sveta.

Cvetni čaj koji donosi mnoge blagodeti za telo

Čaj od jasmina je vrsta čaja sa mirisom cveća koji se najčešće pravi natapanjem cvetova jasmina u zeleni čaj. Prednosti čaja od jasmina su slične onima od zelenog čaja, kao što je obezbeđivanje polifenola i drugih antioksidanata.
Čaj od jasmina istovremeno podiže i smiruje, deluke na mnoge organe, a naročito za zdravlje kože. Može pomoći u povećanju budnosti (sadrži male količine kofeina i jedinjenja EGCG), ali takođe može pomoći telu da se nosi sa stresom.

Cvetni čaj: Na koji način poboljšava zdravlje

Jasmin se smatra antiinflamatornim čajem za poboljšanje zdravlja jer sadrži mnoga vredna jedinjenja. Pogledajte na koje sve načine deluje na organizam:

Bogat antioksidansima

Jedan od najbolje istraženih, čaj od jasmina ima koristi ako sadrži antioksidanse, posebno polifenole i katehine, kao što je EGCG (što je skraćenica za epigalokatehin-3-galat).

Poznato je da antioksidansi kao što su katehini i EGCG podstiču zdrav odgovor na upalu, podržavaju normalan nivo holesterola i pomažu u zaštiti kože, srca i mozga od oštećenja slobodnih radikala.

Oni takođe mogu imati sposobnost da se bore protiv raka smanjujući rast tumorskih ćelija, smanjujući veličinu tumora i suzbijajući širenje ćelija raka.

Može da podigne energiju i jača fokus

Čaj od jasmina  sadrži aminokiselinu l-teanin, koja ima pozitivne efekte na kognitivno zdravlje, uključujući sposobnost povećanja budnosti bez izazivanja negativnih efekata kao što neki stimulansi mogu. Sjajno za povećanje energije.

Ima opuštajući miris i ukus

Ovaj napitak je jedinstven i po tome što ima i stimulativno i umirujuće dejstvo. Smatra se da latice cveća imaju cvetnu, umirujuću aromu delom zbog prisustva jedinjenja zvanog linalol. Pošto pomaže vašem telu i umu u opuštanju, ovaj čaj potencijalno može pomoći u snižavanju otkucaja srca i smanjenju napetosti mišića.

Može čak i povećati oslobađanje hemikalije za „dobro raspoloženje“ koja se zove GABA, koja ima efekte na podizanje raspoloženja.

L-teanin koji se nalazi u ovom čaju takođe pomaže u podržavanju zdravijeg odgovora na stres, što dovodi do poboljšane relaksacije i potencijalno koristi kao što je bolji san.

Dobar je za zdravlje srca

Prema istraživanju objavljenom u Advances in Nutrition, dnevni unos čaja kao deo zdravog uobičajenog obrasca ishrane može biti povezan sa nižim rizicima od kardiovaskularnih bolesti. Na primer, konzumacija zelenog čaja od jasmina je povezana sa „povoljnim ishodima u pogledu rizika od kardiovaskularnih i ishemijskih bolesti.

Podržava zdravlje mozga

Studije su pokazale da polifenoli u čaju štite od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Veruje se da su teanin, kofein i teaflavini u čaju od jasmina veliki razlozi zašto. Takođe se pokazalo da ovi polifenoli pomažu u smirivanju uma i čak unapređuju bolji san u studijama na ljudima i životinjama.

Čaj od jasmina takođe pomaže u posredovanju autofagije – koja se javlja tokom stresa – zbog visokog nivoa flavonoida.

Kako da se napravi?

Mogu li da pijem čaj od jasmina svaki dan? Da – s obzirom da čaj od jasmina koristi mnogim različitim delovima tela, uključujući  srce i mozak, to je idealna vrsta čaja za svakodnevno uživanje. Ovo je pod pretpostavkom da ne reagujete loše na male količine kofeina.

Dodajte otprilike jednu kašičicu čaja od jasmina na šolju ključale vode.  Većina stručnjaka preporučuje da ga ostavite pokopljenim da odstoji oko 3 minuta u proseku.

Sadržaj kofeina

Koliko kofeina ima u ovom čaju? Ima 28 miligrama kofeina po šoljici, što je manje od kafe (95 mg po šoljici) i crnog čaja (47 mg po šoljici).

Količina kofeina po šoljici varira u zavisnosti od tačne vrste čaja, kao i od načina obrade i pripreme. Kofein u čaju od jasmina ga čini drugačijim od većine „biljnih čajeva“, kao što su čajevi od nane, đumbira ili kamilice, koji obično ne sadrže kofein.

Da biste iskoristili najviše prednosti čaja od jasmina bez nuspojava, držite se do dve šoljice dnevno.

Rizici i neželjeni efekti

Iako je generalno bezbedno za konzumiranje, ljudi osetljivi na kofein treba da vode računa o svom unosu čaja. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da piju više od jedne ili dve šoljice dnevno, jer neka istraživanja pokazuju da više kofeina od ove količine može ometati normalne srčane ritmove.

Konzumiranje čajeva sa kofeinom na prazan stomak takođe može izazvati uznemireni stomak kod nekih ljudi. Ako se to dogodi, pokušajte da ga uzmete uz obrok.

AntonioGuillem / gettyimages.com

Možda će vas zanimati