OSLOBODITE SE TAMNIH FLEKA NA KOŽI

by | 11.07.2023

Nekoliko jednostavnih recepata pomoći će vam da imate čist ten

 

Pokušajte da se rešite tamnih fleka prirodnim sredstvima koja su položila test vremena. Možda je potrebno malo više vremena do konačnih rezultata, ali budite uporni

Rešite se tamnih fleka na koži na prirodan način

Bilo da su rezultat hormonskih promena, starenja ili nekog drugog problema s kožom, tamne mrlje su uznemirujuće iskustvo za neke osobe. Ova hiperpigmentacija može da se tretira i nekim prirodnim lekovima koje imate u kući.

Voda od pirinča

Primena fermentisane pirinčane vode može pomoći u smanjenju tamnih fleka i neujednačene pigmentacije. Prema studijama, minerali u mešavini fermentisanog pirinča imaju sposobnost da inhibiraju aktivnost tirozinaze ćelija kože, koje su uglavnom odgovorne za promenu boje kože, čime se balansira proizvodnja melanina u koži.

Pirinač operite. Pola šolje pirinča prelijte s dve šolje čiste vode na sobnoj temperaturi. Poklopite i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dva dana. Ako vam je toplo u stanu onda teglu ostavite da odstoji jedan dan. Pre upotrebe razblažite u omreu 50:50 s čistom vodom.

Sok od limuna

Još jedan moćan način da se smanji uticaj tamnih fleka je nanošenje limunovog soka na kožu. Pun je vitamina C i antioksidanasa koji deluju kao prirodni izbeljivač za kožu i pomažu u smanjenju pigmentacije.

U slučaju osetljive kože, najbolje je izbegavati limunov sok jer u nekim slučajevima može dovesti do iritacije kože. Da biste povećali efikasnost ovog leka, pomešajte sok od limuna sa medom i sokom od paradajza i nanesite kao masku, isperite vodom i vidite rezultate.

Aloe vera gel

Jednostavan lek za popravljanje hiperpigmentacije i tamnih fleka je nanošenje aloe vere na očišćenu kožu. Naučno je dokazano da prisustvo jedinjenja zvanog aloin u svežem gelu smanjuje tamne fleke i pomaže u osvetljavanju netoksične hiperpigmentacije. Najbolji način da se ovo primeni je ekstrakcija svežeg gela aloe

Kurkuma

Od davnina kurkuma se koristi kao kućni lekov za smanjenje pigmentacije i osvetljavanje kože. Najbolji način da koristite kurkumu je da napravite pastu mešanjem kurkume u prahu sa mlekom ili medom, a zatim je nanesete na tamne fleke.

Ostavite da deluje 20 minuta pre ispiranja. Ponovite ovaj tretman nekoliko puta nedeljno. Razlog zašto je kurkuma dobra za bledenje tamnih fleka je taj što inhibira proizvodnju melanina, pigmenta odgovornog za hiperpigmentaciju

Paradajz

Paradajz je pun vitamina C i antioksidansa poput likopena koji prirodno pojačava sjaj i pomaže u bledenju hiperpigmentacije. Štaviše, sok od paradajza sadrži prirodna sredstva za izbeljivanje koja pomažu u smanjenju tamnih fleka. Isaecite paradajz i utrljajte pulpu direktno na zahvaćena područja. Ostavite da odstoji 10-15 minuta, a zatim isperite vodom.

Foto: Liudmila Chernetska / gettyimages.com