Melazma: Limun i jogurt za besprekoran ten bez tamnih fleka

by | 19.05.2024
Melazma: Prirodna rešenja za besprekoran ten bez tamnih fleka

Melazma je kožni poremećaj koji se manifestuje kao tamne fleke na licu. U tom slučaju mogu biti od korsti neki domaći prirodni recepti za besprekoran ten.

Da li imate tamnije mrlje na licu koje utiču na vašu lepotu? Može da se radi o melazni, kožnom poremećaju. Nemojte da očajavate jet postoje prirodna rešenja koja mogu da pomognu.

Prikupili smo za vas nekoliko sjajnih prirodnih lekova za melazmu kako bismo vam pomogli da vratite besprekornu kožu. Oni su su efikasni, sigurni za vašu kožu i mogu da spreče pojavu tamnjih fleka. Dakle, hajde da saznamo kako funkcionišu kućni lekovi za melazmu.

Šta je melazma i kako se rešiti tamnih fleka?

Melazma je uobičajeno stanje kože koje se manifestuje kao tamne, nepravilne mrlje na koži, najčešće na licu. Ove mrlje su obično smeđe ili sivo-smeđe i javljaju se zbog prekomerne proizvodnje melanina, pigmenta koji daje boju koži. Ovo su neke činjenice o melazmi, odnosno njenim uzrocima:

  • Ten: Melazma je češća kod žena sa tamnom ili tamnom kožom nego kod onih sa bledom kožom.
  • Hormoni: Većina prijavljenih slučajeva povezana je sa povećanom osetljivošću kože na estrogen i progesteron. Shodno tome, uslovi kao što su upotreba kontracepcijskih pilula, trudnoća i menopauza, koji mogu izazvati fluktuacije u ovim nivoima hormona, pojavljuju se kao značajni faktori rizika za razvoj kožne bolesti.
  • Izlaganje suncu: Poznato je da UV zraci ometaju nivoe melanina u vašoj koži, uzrokujući da se više pigmenta proizvodi u određenim delovima vaše kože.

Melazma: Prirodni lekovi

Ovo su neki od prirodnih lekova koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma melazme.

Snaga limunovog soka

Jedan od najmoćnijih kućnih lekova za melazmu je sok od limuna. Prirodna kiselost limunovog soka može pomoći u osvetljavanju tamnih fleka i ujednačavanju boje kože.
Jednostavno nanesite sveže ceđeni sok od limuna na zahvaćena područja i držite ga oko 15 minuta pre nego što ga operete toplom vodom da biste iskoristili ovaj lek. Redovna upotreba može dati očigledne rezultate.

Umirujući dodir aloe vere

Aloja je fantastičan tretman melazme kod kuće, poznat po svojim umirujućim i lekovitim svojstvima. Nanošenje svežeg gela aloe vere na zahvaćena područja može pomoći u smanjenju pigmentacije i poboljšanju opšteg zdravlja kože.
Ostavite gel da deluje 20-30 minuta pre ispiranja. Koristite ovaj lek svakodnevno za optimalne efekte.

Čuda kurkume

Kurkuma, sa svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, je efikasan tretman za melazmu. Napravite pastu od kurkume i mleka i nanesite je na zahvaćena područja. Ostavite da deluje 20 minuta pre ispiranja. Kurkuma sadrži kurkumin, koji može pomoći da izbrišete tamne mrlje i posvetlite vaš ten.

Jogurt za nežni piling

Jogurt je odlična alternativa za nežno piling  kože. Jogurt sadrži mlečnu kiselinu, koja pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i munjama melazme. Nanesite običan jogurt na lice na 15-20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Redovna upotreba može dovesti do glađeg, ujednačenijeg tona kože.

Kriške krompira

Kriške krompira su prirodno sredstvo za izbeljivanje koje može pomoći u smanjenju melazme. Ostavite tanke kriške krompira na pogođenim mestima oko 20 minuta. Kateholaza, enzim poznat po svojim osobinama za posvetljivanje kože, nalazi se u krompiru.

Bademova pasta

Bademi su bogati vitaminom E i antioksidansima, što ih čini dobrom hranom za kožu. Potopite nekoliko badema preko noći, ogulite ih i izgnječite u pire. Nanesite ovu pastu na lice i ostavite da deluje 30 minuta pre ispiranja. Ovo rešenje ne samo da olakšava melazmu, već i vlaži i omekšava vašu kožu.

Melazma: bademi protiv fleka

Ne dozvolite da vas melazma spreči da se osećate samopouzdano u svojoj koži. Prihvatite ova prirodna rešenja i bićete korak bliže sebi svetlije i besprekornije.

Prirodni lekovi za melazmu: Najčešća pitanja?

1: Koliko vremena je potrebno da ovi lekovi pokažu rezultate?
 Iako se rezultati razlikuju od osobe do osobe, trebalo bi da očekujete promene nakon nekoliko nedelja ako ga koristite dosledno.

2: Da li su ovi lekovi bezbedni za sve tipove kože? Iako je većina ovih lekova pogodna za sve tipove kože, potreban je patch test da bi se isključile bilo kakve alergije.

3: Mogu li da koristim više lekova istovremeno?
 Da biste bolje pratili rezultate, najbolje je da se fokusirate na jedan po jedan lek.

4: Kako mogu sprečiti ponavljanje melazme?
 Redovna upotreba kreme za sunčanje i izbegavanje prekomernog izlaganja suncu može pomoći u sprečavanju ponovnog pojavljivanja melazme.

5: Postoje li neželjeni efekti ovih prirodnih lekova?
 Ovi lekovi su generalno bezopasni, ali neki ljudi mogu iskusiti blagu nelagodnost ili alergiju u retkim situacijama. Ako se pojave bilo kakve neželjene reakcije, prekinite upotrebu.

6: Mogu li da koristim ove lekove zajedno sa medicinskim tretmanima?
 Uvek je najbolje da se konsultujete sa dermatologom ako razmišljate o kombinovanju ovih lekova sa medicinskim tretmanima.

Alona Siniehina; towfiqu ahamed / gettyimages.com