NOVA VRSTA STRESA OSVAJA PLANETU

by | 02.12.2021

Finanijski problemi mogu izazvati brigu, anksioznost ili osećaj oskudice – stanje koje se jednim imenom naziva finansijski stres

Finanijski problemi mogu izazvati brigu, anksioznost ili osećaj oskudice – stanje koje se jednim imenom naziva finansijski stres. Istraživanja pokazuju da ova pojava značajno utiče na mentalno zdravlje, a podizanje svesti o svakodnevnom rukovanju novcem može pomoći.

Prema istraživanju banke Morgan Stenli 78 posto ispitanih izjavilo  je da trpi finansijski stres, a uzevši u obzir uslove pandemije moguće je da se ovo stanje u skoje vreme pogoršalo.

 Finansijski stres  je  “stanje koje je rezultat finansijskih i/ili ekonomskih događaja, a stvara anksioznost, brigu ili osećaj oskudice. Praćen je  fiziološkim odgovorom na stres”.

 Nova istraživanja povezuju finansijski stres sa mentalnim zdravljem, a studija sa Univerziteta Jel iz 2014. ukazuje da su neki “problemi mentalnog zdravlja” zapravo rezultat finansijskih problema.

 Eni  Harper, antropološkinja koja stoji iza ove studije, napomenula je da je većina učesnika u dugovima i da su bili pod velikim stresom zbog toga.

Na dnevnoj bazi, finansijski stres može imati negativan uticaj na vaše odluke o novcu. To može dovesti do ekstremnog trošenja ili nedovoljnog trošenja. Slično kao kod problema s ishranom gde može doći do emocionalnog prejedanja ili ozbiljnog ograničavanja ishrane zbog stresa, isti efekat se javlja i sa novcem.

 Pojedinac može pronaći utehu u “maloprodajnoj terapiji” bezumnom trošenju na nebitne stvari ili pronaći olakšanje u ograničavanju svoje potrošnje do tačke u kojoj živi bez osnovnih potrepština, ograničavajući unos hrane kako bi uštedio novac. Međutim, na duge staze, obe krajnosti mogu biti štetne.

Baš kao što čitate savete o fizičkom i mentalnom zdravlju, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste unapredili svoje finansijsko zdravlje.

Podizanje svesti o svakodnevnim finansijskim odlukama može pomoći, a prekomerna potrošnja i mnogi oblici finansijske anksioznosti rezultat su upravo nesvesnog rukovanja novcem.