KADA I KAKO DA KORISTITE HLADNE OBLOGE ZA OČI

by | 01.12.2021

S obzirom da hladni oblozi sužavaju krvne sudove, oni takođe mogu da poboljšaju stanje tamnih krugova ispod očiju i neprijatnost natečenih očiju.

Hladni oblozi mogu ublažiti simptome različitih očnih problema, posebno onih kojima nije potrebna dalja medicinska pomoć. Među najčešćim problemima izdvajaju se suvo oko, crvene oči, konjuktivitis, bol u očima, tamni podočnjaci, vrećice ispod očiju…
Suvo oko
Suvo oko prepoznaje se po simptomima kao što su: osećaj svraba, grebanje ili pečenje u oku. Razvija se kada suzne žlezde ne proizvode dovoljno vlage. Lekari često savetuju osobe sa suvim okom da koriste kapi za oči, poznate i kao veštačke suze. Međutim, studija iz 2013. pokazala je da upotreba hladnog obloga može biti efikasna, baš kao i veštačke suze. Osim što je jeftinija, to je i prirodna opcija lečenja.

Konjuktivitis ili pink eye
Alergije ili infekcije oka često mogu izazvati stanje oka koje se naziva pink eye ili konjunktivitis. Obično se poboljšava samo od sebe, oči su tada osetljive na svetlost, a vid je zamagljen, ali dok se stanje ne smiri može izazvati: grebanje i osećaj da oči „gore“, osećaj „peska u očima“, svrab i suzne oči.
Korišćenje hladnog obloga može ublažiti oticanje i crvenilo povezano sa konjuktivitisom. Pre nego što se obloga stavi na problematično oko, proverite da li je besprekorno čista i, naravno, potrebno ju je oprati posle svake upotrebe. Ako osoba oseća veliki bol u očima, proizvode više sluzi i suza nego obično i osetljivije su na svetlost, trebalo bi da se odmah obrati lekaru.

Bol u očima
Mnogo stvari može izazvati bol u očima, uključujući: strani predmet u oku, alergija ili infekcija, iritacija kontaktnih sočiva, povreda i ciste ili kvržice oko kapka.
Stavljanjem hladnog obloga na zahvaćeno oko ili oba oka petnaest minuta može se smanjiti otok i ublažiti bol. Ako je bol rezultat nečega u oku, važno je da oko ne trljate i ne pritiskate. Umesto toga, oko treba nežno isprati vodom. Ako bol nastane usled izlaganja hemikalijama, oči bi trebalo isprati vodom i potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Tamni podočnjaci i vrećice ispod očiju
Neki ljudi podležu većoj verovatnoći da će dobiti tamne podočnjake, a to su najčešće starije odrasle osobe, osobe bele boje kože, kao i one sa genetskom predispozicijom za podočnjake. Tamni krugovi ispod očiju mogu nastati i zbog: dermatitisa, starenja, pušenja, trljanja očiju, polenske groznice, umora i dehidracije. Hladni oblog u ovom slučaju može da pomogne tako što će smanjiti krvne sudove ispod očiju, smanjujući tako tamnu kožu i otoka.
Kako napraviti hladne obloge kod kuće
Koristeći predmete iz domaćinstva lako ćete napraviti hladan oblog, a postoji nekoliko mogućnost koje možete isprobati.

Hladan peškir ili krpa
Hladan oblog mogu da se naprave od hladnog peškira ako sledite ove korake: – čistu pamučnu krpu za sudove ili mali peškir pokvasite sa vodom i iscedite tako da platno ostane vlažno i presavijte peškir/krpu u kvadratni oblik. Presavijenu krpu stavite u plastičnu kesu, pa u zamrzivač na petnaest minuta. Izvadite smrznutu tkaninu iz kese i nežno nanesite na oči.

Kako se koristi
Sve što ide na lice, posebno na oči, mora se nežno stavljati. Hladne obloge stavljaju se na zatvoreno oko ili oči i na povredi se drže petnaest minuta. Ukoliko je potrebno, tretman može da se ponovi na svakih nekoliko sati. Važno je da se led nikada ne stavlja direktno na kožu, niti da ledeni oblog predugo stoji na očima – ne duže od dvadeset minuta kako bi se izbegle promrzline kože.

Tagovi: