HRANA KAO LEK ZA KOŽU

by | 01.12.2021

 Lan hidrira, konoplja omekšava, cvekla podstiče proizvodnju kolagena

 

Da biste imali zdravu i blistavu kožu, veoma je važna adekvatna nega, ali i to šta unosite iznutra. Dermatolog Karen Fišer je u autorskom tekstu za Dejli mejl otkrila da se, pored toga što je stručna u oblasti zdravlja kože, i ona sama suočila sa brojnim kožnim problemima – ekcemom, rozaceom, koprivnjačom, aknama, dermatitisom, psorijazom… I to veoma rano, što je i odredilo njen životni put.

Ona je objasnila da kožu, kao najveći organ, treba tretirati holistički. Drugim rečima, nije važno samo čime se negujemo već uticaj ima i ono što se dešava iznutra, u samom telu. Tu važnu ulogu igra, naravno, ishrana.

Kako je istakla, vremenom je saznala da određene namirnice imaju ključnu ulogu u ublažavanju i poboljšanju određenih stanja, i to:

Crni pasulj smanjuje oštećenje od sunca. Sadrži antocijane, koji ublažavaju oštećenje na koži koje nastaje zbog UV zračenja i povećava nivo kolagena.

Najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina je lan, koji ima antiupalno dejstvo, poboljšava raspoloženje i povećava hidriranost kože.

Ulje semena konoplje čini kožu mekanom. Fišerova preporučuje da se dnevno pije po pola kašičice ovog ulja i tvrdi da za manje od nedelju dana koža postaje znatno mekša iako ona preferira da sipa ulje semena konoplje u smuti kako bi sakrila neprijatan ukus.

Još stari Grci i Rimljani koristili dveklu za lečenje kožnih problema, a danas je poznato da cvekla sadrži mangan i folnu kiselinu, zahvaljujući čemu povećava količinu kolagena i ima anti-age dejstvo.

Da biste se rešili “pomorandžine kore”, izbegavajte mlečne proizvode, slatkiše, pšenicu, brzu hranu, alkohol… Umesto toga, jedite svežu ribu i mnogo svežeg povrća, a tu je i jedna voćka koja može značajno da pomogne: kruška.