NORMALAN NIVO HOLESTEROLA: 6 EFIKASNIH SAVETA

by | 10.08.2023

Saznajte kako da prirodnim putem poboljšate zdravlje srca

NORMALAN NIVO HOLESTEROLA: 6 EFIKASNIH SAVETA

Važno je održavati normalan nivo holesterola jer bi u budućnosti stvari mogle da se zakomplikuju u vidu srčanih oboljenja. Postoje prirodni načini koji mogu pomoći da se holesterol drži pod kontrolom.

Borba protiv visokog holesterola

Holesterol je supstanca nalik masti koja se nalazi u svim ćelijama tela, kao i u nekim namirnicama. Neophodan je za stvaranje vitamina D, fukciju hormona i žučnih soli koje razgrađuju ugljene hidrate, masti i proteine. Mozgu je takođe potreban holesterol, jer pomaže u stvaranju neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin. Pet namirnica s najvećim sadržajem holesterola su jaja, piletina, govedina, hamburger i sir.

Smanjite nivo holesterola

Prirodni lekovi za visok holesterol

1. Mediteranska ishrana

Mediteranska dijeta sadrži namirnice pogodne za snižavanje holesterola. Takođe u ovoj ishrani zastupljene su zdrave masti koji podižu nivo HDL (dobrog) holesterola.

2. Skinite višak kilograma

Gubitak samo 5-10 procenata ukupne telesne težine pomaže u smanjenju triglicerida i povećanju nivoa HDL. Taj tip minimalnog (ali značajnog) gubitka težine obično ne utiče na vrednosti LDL (lošeg) holesterola, ali može poboljšati i ukupni odnos holesterola.

3. Popijte čašu crnog vina

Ako se pitate kako da snizite nivo holesterola, može vas iznenaditi kada saznate da je umereni unos alkohola povezan snivoima HDL. Ipak, pazite koliko pijete. Jedna studija je pokazala da bi, na osnovu konvencionalnih modela holesterola i rizika od srčanih oboljenja, 30 g vina dnevno smanjilo rizik od koronarne bolesti srca (CHD) za 24,7 odsto.

4. Prestanite pušiti

Pušenje pogoršava mnoge aspekte zdravlja – a, holesterol je samo jedan od njih. Ova praksa ima tendenciju da snizi nivoe HDL-a dok podiže LDL holesterola.

5. Pokrenite se

Vežbanje obično pomaže u gubitku ili održavanju težine, a takođe povećava nivo HDL-a.

6. Suplementi za snižavanje holesterola

Postoji veliki broj suplemenata koji vam mogu pomoći da postignete normalan nivo holesterola, ali imajte na umu da se uvek prvo konsultujete s lekarom. Ako uzimate lekove za snižavanje holesterola i pojedine suplemente moguće je da ćete imati drastičan pad holesterola.

Niacin: Iako bi u idealnom slučaju trebalo da unosite dovoljno niacina (vitamina B3) kroz zdravu ishranu (nalazi se bogato u goveđoj jetri, pilećim prsima, tunjevini, semenkama suncokreta i govedini hranjenoj travom), takođe možete izabrati da ga koristite u obliku suplemenata.

Citrus bergamot: Studije pokazuju da antioksidativni polifenoli u citrusnom bergamotu ne samo da podržavaju zdrav nivo holesterola, već i podržavaju zdrav odnos HDL (dobrog) holesterola i triglicerida.

Foto: Atstock Productions / gettyimages.com