6 NAČINA DA UBLAŽITE ALERGIJU NA HRANU

by | 09.08.2023

Iako ne postoji zvanični lek, ipak se može nešto učiniti kako bi se ojačao imunitet i funkcije creva

6 NAČINA DA UBLAŽITE ALERGIJU NA HRANU  

Alergija na hranu je odgovor imunog sistema na pojedine namirnice. Telo pojedine sastoje doživljava kao štetne i kreće s poizvodnom histamina. Telo to „pamti“ i kada ova hrana ponovo uđe u telo, histaminski odgovor se lakše pokreće. Saznajte kako možete da ublažite ovu reakciju.

Ublažite alergiju na hranu

Simptomi alergije na hranu mogu se kretati od blagih do teških i, u retkim slučajevima, mogu dovesti do anafilakse, teške i potencijalno po život opasne alergijske reakcije. Anafilaksa može poremetiti disanje, izazvati dramatičan pad krvnog pritiska i smanjiti broj otkucaja srca. Može se pojaviti u roku od samo nekoliko minuta nakon izlaganja hrani koja izaziva, kao i nakon dva sata.

Simptomi alergije na hranu mogu uključiti kožu, gastrointestinalni trakt, kardiovaskularni sistem i respiratorni trakt. Neki uobičajeni simptomi uključuju: povraćanje, grčeve u stomaku, kašljanje, kratak dah, problema sa gutanjem, oticanje jezika, nemogućnost govora ili disanja, slab puls, vrtoglavica, bleda koža…

Većina simptoma alergije na hranu javlja se u roku od dva sata nakon konzumiranja alergena, a često počinju u roku od nekoliko minuta. Uprkos riziku od teških alergijskih reakcija, pa čak i smrti, trenutno ne postoji lek za alergije na hranu. Stanje se može lečiti samo izbegavanjem alergena ili lečenjem simptoma alergije na hranu.

Međutim, postoje prirodni načini da se ojača imunitet i mikrobiote creva, što pomaže u smanjenju razvoja alergija na hranu i simptoma alergije na hranu.

Alergija na hranu: Ublažite simptome

Otrkivamo vam nekoliko načina koji mogu da ojačaju organizam:

1. GAPS dijeta

GAPS dijeta je plan obroka koji je dizajniran da ojača zid creva, ojača imuni sistem, zaustavi toksično preopterećenje i spreči da toksini uđu u krvotok. Obično se koristi za lečenje autoimunih bolesti. Dijeta se fokusira na eliminisanju hrane koja je teško svarljiva i štetna za crevnu floru u zamenu s hranom bogatom hranljivim materijama kako bi se crevnoj sluznici dala prilika da se zaceli.

U okviru GAPS dijete izbegavate prerađenu hranu, žitarice, rafinisani šećer, skrobne ugljene hidrate i krompir, veštačke hemikalije i konzervanse, kao i industrijski prerađeno meso i mlečne proizvode. Umesto da jedete ovu hranu koja stvara upalne procese, fokusirate se na konzumiranje lekovite hrane, poput bujona od goveđih kostiju, povrća bez skroba, zdravih masti i hrane bogate probioticima.

2. Enzimi koji poboljšavaju varenje

Nepotpuna probava proteina iz hrane može biti povezana s alergijama na hranu i može izazvati gastrointestinalne simptome. Uzimanje digestivnih enzima uz obroke može pomoći probavnom sistemu da što bolje iskoristi hranljive materije iz hrane.

3. Probiotici

Probiotski suplementi jačaju imunološku funkciju i smanjuju rizik od razvoja alergija na hranu.

4. Metilsulfonilmetan (MSM)

Istraživanja sugerišu suplementi MSM (organski oblik sumpor) mogu biti efikasni u smanjenju simptoma alergije. MSM je organsko jedinjenje koje sadrži sumpor i koje se koristi za poboljšanje imunološke funkcije, smanjenje upale i obnavljanje zdravog telesnog tkiva. Može se koristiti za ublažavanje problema sa varenjem i stanja kože koja su povezana sa simptomima alergije.

5. Vitamin B5

Vitamin B5 podržava funkciju nadbubrežne žlezde i može pomoći u kontroli simptoma alergije na hranu. Važan je za održavanje zdravog digestivnog trakta i jačanje imunološke funkcije.

6. L-glutamin

L-glutamin je najzastupljenija aminokiselina u krvotoku i može pomoći u regeneraciji creva i jačanju imuniteta. Istraživanja pokazuju crevna permeabilnost može izazvati različite patologije, uključujući alergije. Jedinjenja kao što je glutamin imaju mehanički potencijal da inhibiraju upalu i oksidativni stres.

Foto: monticelllo / gettyimages.com