OTARASITE SE STENICA EFIKASNIM METODAMA

by | 09.08.2023
otarasite-se-stenica-efikasnim-metodama_otarasite-se-stenica-efikasnim-metodama.jpg

Nije redak slučaj da se vratite s putovanja i da s koferima unesete stenice u dom

 

Ove sićušne krvopije mogu ući u vaš dom preko polovnog nameštaja, garderobe ili najčešće s koferima kada se vratite s putovanja. Ujed stenice takođe kod nekih osoba može da izazove infekciju.

Kako da se rešite stenica?

Stenice su sićušni insekti koji kada se jednom uvuku u dom mogu da vam naprave problem. Najčešće se nalaze skrivene u dušecima, sofama, mekom nameštaju, a ponekad čak i u odeći. Zbog toga treba biti izuzetno oprezan pri kupovini polovnih nameštaja i dušeka.

Naizgled čiste kuće takođe mogu biti zaražene stenicama. Ova sićušna stvorenja se mogu brzo širiti iz jednog stana u drugi kroz šupljine i rupe u zidovima. Takođe se mogu kretati kroz cevovode i cevi. Neprospavane noći su samo početak, a od njihvovog ujeda i češanja kože mogu da ostanu ožiljci.

Simptomi ujeda stenica

Stenica ubrizgava malu količinu pljuvačke u kožu domaćina, a potom izvlači krv kojom se hrani. Kada se stenica duže vreme hrani istom osobom, ova osoba može postati sve osetljivija na hemikalije iz pljuvačke stenice što može da izazove alergijsku reakciju. Mesto ugriza je uglavnom malo uzdignuto iznad kože i crveno bez tačke u centru krruga.

Iako većina osoba ne razvije simptome nakon ugriza stenica, kod nekih osoba se može pojaviti infekcija propraćena mučninom i iziritirana koža.

Evo kako da se rešite stenica:

1. Čišćenje parom

Paročistač može pomoći da eliminišete stenice iz ogračaka, cipela odeće ili posteljine. Takođe, pranje u veš mašini na visokim temperaturama može da eliminiše stenice.

2. Usisavanje

Usisavanje zaraženih područja takođe može pomoći u eliminisanju stenica. Nemojte koristiti četku na usisivaču jer se stenice mogu zakačiti na slačice i preneti na ostale delove stana. Odmah po usisavanju izbacite promenite kese na usisavaču.

3. Alkohol za dezinfekciju

Sipajte malo alkohola u raspršivač i detaljno prskajte po stanu. Uradite ovo jednom dnevno sve dok potpuno ne eliminišete stenice iz stana.

Oprez: Alkohol može ostaviti mrlje na nekim tkaninama. Stoga, ptvo uradite test na malom parčetu tkanine.

4. Mirisne maramice za sušenje veša

Kada se ove maramice ubace u mašinu za sušenje veša, obezbediće miris, mekoću tkanine, ali i smajiti elektrostatičko naelektrisanje odeće što olakšava peglnje. Interesantno je što stenice beže od tkanina osušenih na ovakav način. Ova metoda s maramicama služi samo kao preventiva.

5. Esencijalna ulja

Pomešajte 10-15 kapi ulja limunske trave ili kedrovog ulja s 2,5 dl alkohola za deiznekciju. Sipajte u bocu s raspršivačem i dobro isprskajte po domu. Ovo možete da radite jednom dnevno dok se ne rešite svih stenica.

Snažna aroma esencijalnih ulja ne samo da odbija stenice nego ih i ubija.

6. Listovi pasulja

Stavite nekoliko listova pasulja na sva područja koja su najverovatnije zaražena stenicama. One će se nakupiti na to lišće. Ovo možete da radite svakih nekoliko dana dok ne eliminišete sve stenice iz doma. Lišče pažljivo pokupite i odmah izbacite iz stana. Listovi pasulja imaju mikroskopske kukaste dlake nazvane trihomi. Trihomi često hvataju stenice i one ne mogu da izađu.

7. Dijatomejska zemlja

Pospite ovaj prah po ivicama zidova i uglovima doma. Ovo možete da radite svakih nekoliko dana dok se ne rešite svih stenica. Diatomejska zemlja je netoksičan, ali veoma efikasan lek za uklanjanje stenica. Kontinuirano izlaganje dijatomejskom zemljom može ubiti stenice za desetak dana.
Preventivne mere

Kada se uspešno rešite svih stenica, preduzmite sledeće mere predostrožnosti:

  • Izbegavajte kupovinu polovnih nameštaja ili dušeka.
  • Smanjite nered u svom domu (ako postoji).
  • Usisavajte često.
  • Proverite da li su vaši ljubimci zaraženi stenicama i lečite ih.
  • Redovno pregledajte krevete, dušeke, sofe…

 

Foto: Cunaplus_M.Faba / gettyimages.com