LANENE SEMENKE OBARAJU HOLESTEROL

by | 04.03.2022

Svakodnevno uzimanje semena lana izbacuje toksine i smanjuje upale

 

Laneno seme se pokazalo kao moćna hrana, prepuna blagodeti za opšte zdravlje. Zapravo, lan je toliko bogat da njegove semenke zauzimaju deveto mesto na skali 100 najhranjivijih namirnica.

U ovim semenkama možete naći razne hranljive materije:

Omega 3 masne kiseline mogu se naći u raznim semenkama, orašastim plodovima, ribi i morskim plodovima. Ipak, po količini ovog važnog sastojka, mleveni lan je nenadmašan.

Lignini su jedinjenja koja su deo skoro svake biljne hrane. Ipak, i ovog jedinjenja najviše ima u lanu. Lignini iz lana imaju svojstva antioksidanasa i deluju kao fitoestrogeni – biljna varijanta estrogena. Poređenja radi, lanene semenke imaju 338 puta više lignina nego suncokretovo seme. Ova svojstva čine ga moćnim u borbi protiv brojnih bolesti i upala, a fitoestrogen vrši svoju ulogu u regulisanju nekih zdravstvenih stanja kod žena.

Ono po čemu su lanene semenke posebne jesta njihova sluzasta struktura. Ona su bogata rastvorljivim vlaknima koja sa vodom formiraju supstancu sličnu sluzi, pa tako utiču na bolje varenje. Ova sluz na neki način održava ravnotežu u crevima – omogućava bolje pražnjenje creva i sprečava zatvor, dok u isto vreme sprečava prebrzo pražnjenje i omogućava crevima da pokupe što više hranjivih materija iz hrane.

Redovnom konzumacijom lanenih semenki možete uticati na sledeće zdravstvene probleme:

Omega 3 masne kiseline mogu imati značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska i u sprečavanju artimije. One sprečavaju stvrdnjavanje arterija usled stvaranja naslaga u njima i pomažu u snižavanju lošeg holesterola. U tom procesu još značajnu ulogu imaju lignini. Istraživanja su pokazala da oni smanjuju mogućnost formiranja naslaga u krvnim sudovima za čak 75%.

Proteini su važni za zdravlje kostiju, mišića, hrskavice i kože. Laneno seme je odličan izvor visokokvalitetnih biljnih proteina. Jedna kašičica lanenog semena sadrži skoro 2 grama proteina, tako da je laneno seme održiva opcija puna proteina za one koji traže alternativu izvorima životinjskih belančevina.

Pošto laneno seme ima visok sadržaj antiinflamatornih kiselina, može da pomogne u suzbijanju upala na koži. Takođe se pokazalo su žene koje su svakodnevno koristile laneno poboljšale elastičnosti kože, hidrataciju i imale sjajniji ten.

Laneno seme je puno antioksidanasa koji se sjajno bore protiv raznih upalnih procesa, virusa, bakterija, gljivica, jačaju imunitet i održavaju zdravlje naših ćelija.