KAKO DA BEZ NOVCA POBEDITE FINANSIJSKI STRES

by | 03.03.2022

Stalna briga, anksioznost i osećaj oskudice ugrožavaju mentalno zdravlje

 

Finanijski problemi mogu izazvati brigu, anksioznost ili osećaj oskudice – stanje koje se jednim imenom naziva finansijski stres. Istraživanja pokazuju da ova pojava ostavlja značajan efekat na mentalno zdravlje, a podizanje svesti o svakodnevnom rukovanju novcem odlična je preventiva.

 Prema nedavnom istraživanju banke Morgan Stenli 78 posto ispitanih  izjavilo je da trpi finansijski stres, a uzevši u obzir uslove pandemije moguće je da se ovo stanje u međuvremnu pogoršalo.

Finansijski stres je “stanje koje je rezultat finansijskih i/ili ekonomskih događaja koji stvaraju anksioznost, brigu ili osećaj oskudice, a praćeno je fiziološkim odgovorom na stres”.

 Nova istraživanja povezuju finansijski stres sa mentalnim zdravljem, a studija sa Univerziteta Jel iz 2014. istražuje ideju da su neki “problemi mentalnog zdravlja” zapravo rezultat finansijskih problema.

Ani Harper, antropološkinja koja stoji iza ove studije, napomenula je da je većina učesnika u dugovima i da su bili pod velikim stresom zbog toga.

 Dug ima snažan negativan uticaj na mentalno zdravlje, i ona je naglasila da kada se reše finansijski problemi pojedinca, mogu se  rešiti i drugi problemi.

 Na dnevnoj bazi, finansijski stres može imati negativan uticaj na odluke o novcu. To može dovesti do ekstremnog trošenja ili nedovoljnog trošenja. Slično kao kod problema s ishranom gde može doći do emocionalnog prejedanja ili ozbiljnog ograničenja unosa hrane, isti efekat se javlja i sa novcem.

Pojedinac može pronaći utehu u “maloprodajnoj terapiji” bezumnom trošenju na nebitne stvari ili pronaći olakšanje u ograničavanju svoje potrošnje do tačke u kojoj živi bez osnovnih potrepština, ograničavajući unos hrane kako bi uštedeo novac. Međutim, na duge staze, obe krajnosti mogu biti štetne.

Baš kao što čitate savete o fizičkom i mentalnom zdravlju kako biste imali uticaj na svoju opštu dobrobit, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste unapredili finansijsko zdravlje.

 Podizanje svesti o svakodnevnim finansijskim odlukama može pomoći, a prekomerna potrošnja i mnogi oblici finansijske anksioznosti rezultat su upravo nesvesnog rukovanja novcem.