Kako ubrzati metabolizam u skladu sa godinama života? Evo šta savetuju stručnjaci

by | 17.04.2024
Kako ubrzati metabolizam u skladu sa godinama života? Evo šta savetuju stručnjaci

Kada ste bili mlađi mogli ste da jedete testo i slatkiše do mile volje, a u nekim zrelijim godinama vidite da to više nije moguće jer se gojite. Saznajte kako možete ubrzati metabolizam.

 

Sigurno ste, kada ste imali deset godina, mogli da jedete testo do mile volje, a pre spavanja da pojedete kolačiće. I niste dobijali kilograme. Nažalost, ti dani su prošli. Trideset godina kasnije, plašite se da pojedete dodatno parče hleba, a na odmoru ste primorani da sebi uskratite ukusne lokalne delicije.

Čak i ako jedete kao pre, možete postepeno da dobijate na težini, a nakon odlaska na dijetu možete primetiti da ne gubite težinu tako brzo kao ranije. Prema rečima lekara, metabolizam svake osobe počinje da se usporava u različitim godinama.

Kako ubrzati metabolizam?

Kod većine, usporavanje metabolizma počinje bliže tridesetoj, a kod nekih srećnika i četrdesetoj. U svakom slučaju, niko ne želi da nabaci na sebe  „pojas za spasavanje“. Pročitajte  kako da ubrzate metabolizam u različitim decenijama života, tačnije kako da ubrzate metabolizam.

Kako ubrzati metabolizam u 20-im i 30-im godinama?

Nutricionisti kažu da u ovom dobu osoba ima najbrži metabolizam (osim, ​​naravno, detinjstva). Drugim rečima, vaše telo sagoreva kalorije dok jednostavno radite na računaru, gledate film ili čitate knjigu.

Uz to, mnogi još nisu opterećeni nikakvim obavezama, pa imaju vremena za aktivan stil života. Osim toga, formiranje kostiju se nastavlja do dvadeset pete godine, što takođe zahteva energiju iz tela.

Međutim, sedeći način života koji mnogi mladi ljudi vode utiče na njihovo zdravlje. Sada ne govorimo o problematičnim leđima i glavoboljama – već o tome da se ispostavilo da to usporava metabolizam.

Sa dvadeset i osam godina primetite da ne možete da jedete picu nekoliko dana, a da se ne ugojite kao pre.

Međutim, vi ste mladi i možete brzo da preokrenete stvari. Prema rečima lekara, u ovom uzrastu je dovoljno da počnete da se pravilno hranite i redovno vežbate, tada možete brzo da ubrzate metabolizam i vratite svoju vitku figuru.

Ako imate između 30 i 40 godina života

Lekari kažu da brzina metabolizma direktno zavisi od količine mišićne mase: što je više mišićne mase, to je metabolizam brži i više kalorija vaše telo sagoreva u mirovanju. Problem je što posle trideset godina procenat mišićnog tkiva počinje da se smanjuje, pretvarajući se u masnoću.

Ako ne vežbate, u suštini govorite svojim mišićima da vam nisu potrebni, tako da gubite jedan procenat tog tkiva svake godine. Ako već ne idete u teretanu, sada je vreme da počnete. Kardio, kao pre deset godina, više vas neće spasiti: samo trening snage će pomoći u izgradnji mišićne mase.

Kako ubrzati metabolizam

Pored toga, proizvodnja hormona rasta naglo se smanjuje, što takođe utiče na brzinu metabolizma. Dobra vest je da vam trening snage takođe može pomoći da se nosite sa ovim problemom jer pomaže vašem telu da proizvodi ovaj hormon.

I, naravno, morate pažljivo pratiti svoju ishranu. Pijte puno vode i manje kafe i uključite više proteina i povrća u svoju ishranu. Lekari insistiraju da je ovo decenija kada se donose odluke koje imaju dugoročne posledice. Lekari pozivaju ljude da se ne zanose strogim dijetama.

I na kraju: naučite da upravljate svojim stresom. Po pravilu, ova decenija je najstresnija u vašem životu: karijera, dete ili možda problematična veza može da vas čini stalno nervoznim. Međutim, hronični stres povećava nivo kortizola i insulina u krvi, a na pozadini već postepenog usporavanja metabolizma, to može dovesti do tužnih posledica po figuru.

Ako imate imeđu 40 i 50 godina života

U ovoj životnoj dobi, hrana u kojoj ste uživali ceo život odjednom postaje vaš najveći neprijatelj. Sada je sve u pitanju ne samo gubitak mišića, već i smanjenje nivoa ženskih hormona progesterona i estrogena. Jedan oblik estrogena, estradiol, je neophodan ali se smanjuje pre menopauze. U međuvremenu, pomaže u regulisanju metabolizma, ubrzavanju metabolizma ako je potrebno i utiče na težinu.

U ovoj fazi morate se fokusirati na zdravu ishranu. Prema mišljenju stručnjaka, ako redovno vežbate, smanjite kalorije za sto pedeset kalorija, a ako ne, za tri stotine.

Kako ubrzati metabolizam ishrana

Istovremeno, morate uključiti u svoju ishranu hranu bogatu fitoestrogenima – biljnim analozima ženskih polnih hormona.

Seme lana, susam, beli luk, suvo voće, humus i tofu mogu malo da povećaju nivo estradiola i tako ubrzaju metabolizam. Naravno, bavljenje bilo kojim sportom će vam pomoći da sagorite kalorije, ali samo trening snage može ubrzati vaš metabolizam.

Ako imate između 50 i 60 godina života

Do pedeset pete godine prosečna žena je dobila oko osam kilograma. Štaviše, ako ne pazite na svoju ishranu, ova cifra može biti veća. Prema rečima lekara, prosečna starost žena u menopauzi je pedeset i jedna godina. Estrogen i progesteron, čiji je nivo već bio nizak u poslednjih deset godina, potpuno prestaju da se proizvode. To dovodi do stanjivanja kostiju, još bržeg gubitka mišićne mase i, kao rezultat, povećanja telesne težine.

Doktori stalno upozoravaju: Ne zaboravite na trening snage! Naravno, možda mislite da mogu da naškode već slabim zglobovima, ali je suprotno. Redovno dizanje tegova povećava gustinu kostiju, smanjujući rizik od osteoporoze i smanjuje rizik od hroničnih bolesti (kao što je dijabetes tipa 2), kardiovaskularnih bolesti i artritisa.

Istovremeno, neophodno je povećati količinu konzumiranih proteina kako bi se sprečio dalji gubitak mišića.

Da biste ubrzali metabolizam, stručnjaci savetuju da jedete sto do dvesta grama proteina dnevno. Prema najnovijim istraživanjima, supstancu ni u kom slučaju ne treba dobijati samo iz životinjskih proizvoda. Ko bi pomislio, ali ovo će samo povećati gubitak mišićne mase! Lekari savetuju da obratite pažnju na biljne proteine: mahunarke, orasi i pečurke.

Prostock-Studio; Ridofranz; ivandzyuba / gettyimages.com