Milije oko očiju: Zašto se javljaju ove bele aknice i kako ih bezbedno ukloniti?

by | 17.04.2024
Milije oko očiju: Zašto se javljaju ove bele aknice i kako ih bezbedno ukloniti

Milije su guste bele izbočine, uglavnom oko očiju, na kapcima i na obrazima. Manje često se mogu videti u predelu genitalija i drugim delovima tela. Saznajte na koje sve načine možete da ih se rešite.

 

Za razliku od akni, pojava milija nije praćena upalom i stvaranjem gnoja. Njihov glavni razlog je prekomerna aktivnost lojnih žlezda. Istovremeno se menja i sastav sebuma, što dovodi do prekomernog lučenja keratina. Kao rezultat, pore se začepljuju formiranjem belog lojnog tuberkula.

Šta su milije?

Milije spadaju u takozvane zatvorene komedone, njihovi najbliži „rođaci“ su otvoreni komedoni, odnosno bubuljice sa miteserima. Miliju ne treba mešati sa ksantomima – mogu se pojaviti i oko očiju i oni su znak viška holesterola i kod novorođenčadi – ovo je nasledna genetska osobina.

Drugi razlozi zbog kojih se milije pojavljuju oko očiju:

  • Višak androgenih hormona
  • Poremećaji autonomnog nervnog sistema
  • Hipovitaminoza
  • Gastrointestinalne bolesti
  • Karakteristike ishrane (mnogo suhomesnatih prozivoda, začinjenog, slatkog)

 

Šta može da pomogne da uklonite milije?

Dok se glavni problem ne reši, nemoguće ih je rešiti kozmetikom. Stoga, prvo prođite lekarski pregled i pokušajte da normalizujete ishranu. Postoji nekoliko načina da se pomogne u uklanjanju milija kod kuće. Međutim, oni ne daju 100% rezultat, a ovo su neke od metoda:

Čistite pore i piling kože: Kao što znamo, milije se pojavljuju zbog keratinizacije. Nežni piling krpom i toplom vodom može da oslobodi kožu oko očiju od mrtvih ćelija i izvuče keratin;

Para: Provedite neko vreme u kupatilu sa toplim tušem. Ovo će pomoći dodatnom omekšavanju kože

Ružina voda ili manuka med: Oba proizvoda su poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima i blagotvorno deluju na kožu. Područja sa milijama prebrišite ružinom vodicom najmanje dva puta dnevno (u toku jutarnjeg umivanja i pre spavanja), ili pravite maske sa manuka medom. Međutim, oni su kontraindikovani za alergijski dermatitis.

Nikada nemojte grebati ili istiskati miliju! Ako ih ostavite na miru, oni će nestati mnogo brže. U suprotnom, formiranje novih belih komedona će se samo intenzivirati, osim toga, možete izazvati infekciju i ostaviti teške ožiljke, a ako je ishod nepovoljan, izazvati ozbiljnu upalu koja će zahtevati hiruršku intervenciju i najverovatnije će ostaviti veliki ožiljak.

Milije spadaju u takozvane zatvorene komedone

Milije spadaju u takozvane zatvorene komedone

Masti i kreme protiv milija

U prodaji postoje farmaceutski preparati za lečenje milija u slobodnoj prodaji, ali su znatno manje efikasni od mehaničkog čišćenja. Međutim, ako želite da isprobate ovu metodu, obavezno prvo pročitajte uputstva i uverite se da je proizvod bezbedan za kožu oko očiju. Pošto je ovo područje izuzetno osetljivo, najbolje je potražiti specijalizovane masti i kreme protiv milija.

Ove masti i kreme mogu da sadrže alfa hidroksi kiseline kao što su glikolne ili mlečne kiseline.

Salicilna kiselina se takođe može naći u kremama za piling protiv milija, međutim, mora se koristiti sa velikim oprezom kako bi se izbegle opekotine kože. Retinoidne komponente kao što su adptalen i retinol promovišu obnavljanje ćelija i smanjuju njihovo „zaglavljivanje“ u porama.

Ako kućni lekovi ne pomognu, onda ćete morati da potražite pomoć specijaliste. Postoji nekoliko kozmetičkih procedura koje deluju direktno na lojnu žlezdu.

Koliko vremena je potrebno za uklanjanje milija?

Definitivno nema potrebe podvrgavati decu kozmetičkim procedurama. Kod novorođenčadi, milije nestaju same nakon što koža počne da se nosi sa termoregulacijom. Za odrasle može biti potrebno nekoliko meseci da se izleči, u zavisnosti od težine prvobitnog uzroka. U nekim slučajevima, dovoljno je da normalizujete ishranu da biste uklonili sve milije za 10-12 nedelja.

Da li je bezbedno koristiti kozmetiku ako imate milije?

Možda ćete želeti da sakrijete te dosadne bele tačke sa slojem temelja. U ovom slučaju, bolje je koristiti hipoalergenu kozmetiku koja ne začepljuje pore. Međutim, dermatolozi veoma ne odobravaju bilo kakvu šminku koja se nanosi na problematičnu kožu.

Uvek postoji rizik od začepljenja pora i izazivanja infekcije. Mrtve epidermalne ćelije će se pogoršati pilingom i samo će pogoršati situaciju. Lagana šminka na bazi kozmetike u prahu biće najbolji način da se prikriju milije i ne izazovu upale.

Preventivne mere

Predispozicija za milije može biti sistemski problem. Stoga, pre svega, obratite pažnju na zdravlje creva. Ako varenje radi kao sat, onda će sve biti u redu sa vašom kožom. Dodatna mera biće pažljiva nega kože.

Redovno ga čistite od šminke, hidrirajte i uklanjajte mrtve ćelije. Istovremeno, previše pilinga može iritirati kožu, posebno na osetljivim predelima ispod očiju, i samo će stimulisati keratinizaciju. Ako je vaša koža sklona milijama, onda su sapuni i sredstva za čišćenje bez masnih kiselina vaš najbolji izbor.

Proizvodi za noćnu negu sa vitaminima E i A su dobri za kožu oko očiju. Kako starite, vaše telo sve više gubi sposobnost da zadrži vlagu, a ovi serumi vraćaju njegov tonus i pomažu rast zdravih ćelija dok spavate.

Probajte oralne vitaminske dodatke. To uključuje vitamine B (niacin), kao i vitamin E. Ako vam iz nekog razloga vaša ishrana ne dozvoljava da ih unesete dovoljno, razgovarajte sa lekarom o uzimanju vitaminskih kompleksa, ali nemojte ih uzimati sami.

IvanMikhaylov; vchal / gettyimages.com