Kako da pobedite suvi kašalj?

by | 22.11.2023
Kako da pobedite suvi kašalj?

Suvi kašalj može biti uzrokovan gripom, prehladom, astmom, izlaganjem dimu cigareta i još mnogo toga. Kućni lekovi kao što su med, nana i ovlaživači vazduha mogu pomoći.

Suvi kašalj je neproduktivni kašalj odnosno nadražajni kašalj koji je posledica oštećenja sluzokože gornjih disajnih puteva.  Kašljem telo pokušava da se oslobodi iritanasa iz pluća ili disajnih organa.  Suvi kašalj može trajati nedeljama nakon što ste imali prehladu ili grip. Takođe mže biti dugotrajna nuspojava usled izlaganja toksinima iz životne sredine, kao što je dim cigareta.

Pobedite suvi kašalj prirodnim sredstvima

Suvi kašalj može biti veoma neprijatan i može se javiti i kod dece i kod odraslih. Postoji niz kliničkih tretmana koje možete koristiti da biste ih ublažili, ali postoje i kućni lekovi koji mogu biti jednako efikasni u mnogim slučajevima.

Bilje za suvi kašalj

Lekovi za suv kašalj kod kuće nisu univerzalni. Možda ćete morati da eksperimentišete sa nekoliko pre nego što pronađete one koje vam odgovaraju.

Med

Za odrasle i decu stariju od jedne godine, med se može koristiti za lečenje suvog kašlja. Med ima antibakterijska svojstva i takođe može pomoći u oblaganju grla, ublažavajući iritaciju. Jedna studija iz 2007. godine otkrila je da je med bio uspešniji od dekstrometorfana, sastojka za suzbijanje kašlja, kao i u suzbijanju napada noćnog kašlja kod dece. Možete da uzimate po kašičicu meda nekoliko puta dnevno, ili ga dodajte u čaj ili toplu vodu.

Đumbir

Đumbir ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Takođe se pokazalo da jača imunitet  i ublažava bol i nelagodnost. Đumbir se može naći u mnogim čajevima kao sastojak. Takođe možete napraviti čaj od đumbira od korena đumbira tako što ćete oguljeni ili isečeni koren namakati u toploj vodi. Dodavanje meda može ga učiniti još korisnijim za suvi kašalj.

Novozelandski med s đumbirom jača imunitet! Iskoristite akciju od -30 % i odbranite se od virusa!

 

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje koje može imati antiinflamatorna, antivirusna i antibakterijska svojstva. Kurkumin se najbolje apsorbuje u krvotok kada se uzima sa crnim biberom. Možete dodati jednu kašičicu kurkume i 1/8 kašičice crnog bibera u napitak, kao što je hladan sok od pomorandže. Takođe možete napraviti topli čaj.

Koren belog sleza

Koren belog sleza se koristi u sirupu protiv kašlja i u pastilama za ublažavanje suvog kašlja. Istraživanje je otkrilo da je to efikasan tretman za smirivanje grla i smanjenje iritacije izazvane suvim kašljem. Koren belog sleza takođe može imati antibakterijska svojstva. Možete i jednostavno da napravie čaj od korena belog sleza.

Nana

Nana sadrži mentol, koji pomaže u “otupljivanju” nervnih završetaka u grlu koji postaju iritirani kašljanjem. Ovo može olakšati bol i smanjiti potrebu za kašljem. Nana takođe pomaže u smanjenju zagušenja, plus, utvrđeno je da ima antibakterijske i antivirusne kvalitete. Pokušajte da pijete čaj od nane neposredno pre spavanja da biste ublažili noćni kašalj. Esencijalno ulje nane možete koristiti i kao aromaterapijski tretman.

Kapsaicin

Kapsaicin, jedinjenje koje se nalazi u čili papričicama, pokazalo se kao pouzdano sredstvo za smanjenje hroničnog kašlja. Dodajte dve do tri kapljice ljutog sosa od čili papričice u toplu vodu. Takođe, možete dodati i prstohvat praha u šolju tople vode, dobro razmutiti i piti jednom dnevno. Tretmani zasnovani na kapsaicinu se ne preporučuju za decu.

Šta još može da pomogne…

Aromaterapija s eukaliptusom

Aromaterapija je praksa korišćenja esencijalnih ulja. Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja eukaliptusa u difuzor, prskalicu ili inhalator. Takođe možete dodati nekoliko kapi u vruću vodu u posudi i udisati paru.

Koristite ovlaživač

Suv vazduh može pogoršati suv kašalj. Ovlaživači ubacuju vlagu u vazduh, što može pružiti olakšanje. Ovlaživači vazduha pomažu da se otvore sinuse, što ih čini korisnim u slučaju otećene sluzokože nosa. Najbolje je ovlaživač držati u spavaćoj sobi.

Prečišćivač vazduha

Prečišćivači vazduha mogu da očiste vazduh od prašina i dima cigarete.  Takođe smanjuju alergene. Bez obzira na to da li je vaš kašalj uzrokovan toksinima iz okoline ili osnovnim stanjem, udisanje čistog vazduha može pomoći u smanjenju iritacije grla i nadražajem za kašljanjem.

fizkes / gettyimages.com