Kako da ublažite pušački kašalj

by | 01.11.2023
Kako da ublažite pušački kašalj

Pušački kašalj je ono sa čim se suočavaju mnogi uživaoci u dimu cigarete. Pojedini prirodni tretmani mogu da ublaže simptome. 

Pušenjem se unose određene hemikalije u grlo i pluća. Putem kašlja telo pokušava da očisti ove disajne puteve. Kada traje duže vreme, naziva se pušački kašalj.

Šta je to pušački kašalj?

Kašalj pušača zvuči drugačije od običnog kašlja. Uključuje piskanje i pucketanje povezane sa sluzi u grlu. Kašalj pušača takođe ima tendenciju da bude mokar ili produktivan. To znači da sa sobom nosi mnogo sluzi. Pored toga, mogu da se jave bolovi u grlu i plućma. Pušački kašalj može postati hroničan ako ste svakodnevni pušač. Srećom, postoje mnogi tretmani koji mogu smiriti iritaciju.

Treplje (cilije) su sitne strukture nalik dlačicama duž disajnih puteva. Kada pušite, cilije gube deo svoje sposobnosti da potiskuju hemikalije i druge strane materije iz pluća. Zbog toga, toksini ostaju u plućima mnogo duže nego što je to uobičajeno. Kao odgovor, telo mora više da kašlje da bi uklonilo hemikalije iz pluća.

Kašalj pušača može biti posebno iritantan ujutru. To je zato što cilije vraćaju svoju sposobnost da uklone hemikalije iz pluća jer niste pušili nekoliko sati. Kašalj pušača takođe može uključivati postnazalno kapanje – kada sluz curi u grlo. Uzrokuje da često kašljete ili pročistite grlo, a može i pogoršati kašalj.

Tradicionalni tretmani za pušački kašalj

Najbolji način za lečenje pušačkog kašlja je da smanjite ili potpuno prestanete da pušite. Takođe i ovi saveti mogu da pomognu:

  • Umirite grlo kapima za kašalj, pastilama ili ispiranjem grla sa slanom vodom.
  • Pijte 6-8 čaša vode dnevno da biste održali sluz u plućima i grlu.
  • Podignite glavu iznad ravnine tela dok spavate kako biste bili sigurni da vam se sluz ne skuplja u grlu.
  • Redovno vežbajte 30 minuta dnevno. Vežbanje oslobađa sluz i olakšava iskašljavanje.
  • Izbegavajte kafu ili alkohol da biste smanjili težinu kašlja. Kafa i alkohol mogu da vas dehidriraju i izazovu iritaciju.

Isprobajte esencijalna ulja

Isparenja određenih esencijalnih ulja mogu biti korisne u ublažavanju nekih simptoma pušačkog kašlja. Na primer, studija objavljena u BMC Complementari Alternative Medicine sugerišu da su efikasne supsatnce eukaliptusa u smirivanju pušakog kašlja, uključujući bronhitis. Pokušajte da koristite ovlaživač ili difuzor sa ovim esencijalnim uljem eukaliptusa.

Biljni pomoćnici

Biljni dodaci takođe mogu pomoći u lečenju kašlja, upale grla i drugih simptoma. Ovi dodaci mogu uključivati: đumbir, origano i rutmarin.
Pijte zeleni čaj, koji sadrži antioksidante, ili čaj od kamilice, koji sadrži sastojke koji deluju opuštajuće na vaše telo.
Koristite med u toplom čaju ili vodi ili progutajte kašičicu svakog dana. Med će vam obložiti grlo i smanjiti iritaciju grla.
Uzimajte suplemente vitamina C ili pijte tečnosti sa velikim količinama vitamina C, kao što je sok od pomorandže.

Koliko dugo traje pušački kašalj?

Pušački kašalj može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja do beskonačno, u zavisnosti od toga koliko pušite. Ako s vremena na vreme popušite cigaretu ili dve, kašalj će verovatno nestati nekoliko dana nakon što prestanete da pušite.

Ako redovno pušite, verovatno ćete imati simptome sve dok pušite. Takođe možda nećete moći lako da se rešite kašlja, čak i uz mnoge tretmane i kućne lekove koji mogu da umire simptome. Ako jako pušite, kašalj može trajati mesecima, čak i nakon što prestanete ili smanjite pušenje. U nekim slučajevima, možda ćete imati kašalj pušača godinama nakon što ste prestali.

Ako ovi tretmani ne pomognu, pitajte svog doktora o lekovima koji bi vam mogli pomoći u ublažavanju simptoma.

nensuria / gettyimages.com