Borove iglice: Recepti moji mogu da olakašju razne zdravstvene tegobe

by | 14.02.2024
Borove iglice: Recepti moji mogu da olakašju razne zdravstvene tegobe

Borove iglice mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, ublažavanju simptoma prehlade i gripa. Može biti koristan za ublažavanje kašlja i problema sa disanjem.

 

Borove iglice su izuzetno korisne i lekovite. Bogate su vitaminom C, antioksidansima, kao i drugim hranljivim sastojcima, što ih čini idealnim za različite primene u medicini i velnesu.

Lekovite borove iglice

Kada se koriste kao lek, borove iglice mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, ublažavanju simptoma prehlade i gripa, kao i u smanjenju upale u telu. Takođe, čaj od borovih iglica može biti koristan za ublažavanje kašlja i problema sa disanjem.

Osim toga, eterično ulje dobijeno iz borovih iglica ima snažno antiseptičko dejstvo i može se koristiti za dezinfekciju rana i ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Takođe se koristi u aromaterapiji zbog svojih opuštajućih i umirujućih efekata.

U kulinarstvu, borove iglice se mogu koristiti za pripremu čajeva, sirupa, dodavanje ukusa jelima ili kao začin za pripremu mesa i ribe.

Borove iglice mogu da pomognu kod raznih stanja

Sve u svemu, borove iglice su višestruko korisne i mogu biti od velike pomoći za očuvanje zdravlja i blagostanja.

Na primer, kada iščupate iglu s bora, primetićete jak aromatični miris. Taj snažan oživljavajući miris nam govori da su iglice pune eteričnih ulja koje mogu da pomognu kod raznioh simptoma:

Kašalj: Borove iglice mogu da pomognu u lakšem izbacivanju sluzi iskašljavanjem. Takođe poboljšavaju respiratorni trakt i bronhijalni sistem, olakšavajući disanje.

Cirkulacija: U narodnoj medicini prirpavci od borovih iglica poboljšavaju cirkulaciju krvnih sudova.

Blag diuretik: Borove iglice stimulišu bubrege, izbacujući toksine kroz urin ili znoj. Iglice bora takođe doprinose redovnoj stolici.

Antiseptik: Bor ima antiseptička svojstva koja pomažu telu da se bori protiv infekcija.

Vitamin C: Čajevi i mešavine od borovih iglica nude visok sadržaj vitamina C, snažnog antioksidansa i jačaju imuni sistem.

Vitamin A: Borove iglice takođe sadrže vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju, kože i kose.

Mentalno zdravlje: Poznato da borove iglice pomažu u borbi protiv tuge. Razlog tome je a-pinen, koji može pomoći u stabilizaciji raspoloženja.

Recepti

Evo nekoliko recepata za kućne lekove koje možete napraviti koristeći borove iglice:

Čaj od borovih iglica

Sastojci:

  • 2 kašike
  • 1/2 l vode

Priprema: Prelijte dve kašike iseckanih borovih iglica s pola litra ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Zatim procedite, dodajte limunov sok i zasladite medom po želji.

Sirup od borovih iglica

Sastojci:

  • 1 šolja borovih iglica
  • 2 šolje vode
  • 1 šolja meda

Priprema: Stavite borove iglice i vodu u šerpu, kuvajte 15-20 minuta. Procedite i dodajte med dok je tečnost još topla. Čuvajte u staklenoj posudi u frižideru. Uzimajte po kašiku nekoliko puta dnevno.

Inhalacija za prehladu

Sastojci:

  • Šaka borovih iglica
  • 1 litar vode

Priprema: Stavite vodu da proključa, dodajte borove iglice, sklonite sa vatre i pokrijte glavu peškirom. Udahnite paru 10-15 minuta. Ovo može pomoći kod začepljenog nosa i ublažavanju kašlja. Napomena: Budite pažljivi s parom da se ne opečete.

Ulje od borovih iglica

Sastojci:

  • Šaka borovih iglica
  • 1 šolja baznog ulja (npr. maslinovo ulje)

Priprema: Stavite borove iglice i bazno ulje u staklenu teglu. Ostavite na toplom i suvom mestu šest nedelja, uz svakodnevno mućkannje. Procedite i čuvajte u tamnoj bočici. Koristite za masažu ili aromaterapiju.

Napomena: Pre upotrebe bilo kog leka ili preparata od borovih iglica, konsultujte se sa lekarom, posebno ako imate neka zdravstvena stanja ili uzimate druge lekove.

Fuzullhanum / gettyimages.com