HRANA KOJOJ "NIJE VREME" SLABI IMUNITET

by | 17.02.2022

Veštački sazrelo voće i povrće sadrži lektine koji su antinutrijenti i mogu biti otrovni

 

Jačanje imuniteta ishranom  važno je ne samo tokom pandemije, već i da bismo organizam zaštitili od upalnih procesa i bolesti.

Nutricionisti kažu da voće i povrće, samo ako je sezonsko i blisko podneblju na kom živite, ima pravo blagotvorno dejstvo na organizam.

Ako, recimo, u decembru kupite jagode, one nisu prirodno sazrevale na Suncu. Znaćete to i po njihovom ukusu. Isto važi za svo nesezonsko voće ili povrće koje kupite jer ste se uželeli ukusa ili vam je potrebno za neki poseban recept. Time pravite veliku štetu, čak i kada su u pitanju jabuke koje važe za najzdravije!

Veštačko, ubrzano sazrevanje najčešće je produkt  hemikalija. Da bi to voće ili povrće bilo “zreli”, očekivane boje i mirisa, tretirano je hemijom koja je omogućila da sazru, a potom se ne pokvare dok ih dobavljač ne dostavi u prodavnicu.

Ako je ubran pre nego što je sazreo, da bi mogla da bude čuvana i transportovana, plod sadrži suptance lektine. Oni prirodno iščeznu iz biljke tokom procesa sazrevanja, ali u voću i povrću ubranom ranije će ostati  i to nikako nije dobro za imunitet.

Čak i plodovi koji su ubrani daleko, gde im je sezona, beru se zeleni da bi “izdržali” put i ostali sveži.

Lektini negativno utiču na dobre bakterije koje žive u našem sistemu za varenje i čine važan deo imuniteta.

Ukoliko narušite mikrobiom, posledice mogu da budu ozbiljne – potrebno mu je i do dve godine da se vrati u prvobitno stanje.