GROŽĐE SMANJUJE APETIT, ČISTI BUBREGE, POBOLJŠAVA PAMĆENJE…

by | 13.10.2022

Sezona slatkih bobica još nije gotova, zato uživajte u plodovima koji su pravi eliksir zdravlja

lMnogo je razloga da svakog dana pojedete bar jedan grozd. Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.
Ako ga jedete redovno tokom čitave sezone, doprineće detoksikaciji tela, pozitivno će uticati na zdravlje srca i krvnih sudova, bubrega i kože.
Zašto je grožđe toliko zdravo i na šta njegovo konzumiranje utiče?

Poboljšava pamćenje
Crno grožđe može da pomogne u usporavanju razvoja zaboravnosti kod starijih osoba. Do tog zaključka su došli naučnici koji su svoj rad objavili u britanskom nutricionističkom žurnalu.
Za takav efekat grožđa zaslužni su polifenoli pronađeni u semenkama. Postoje naznake da oni čak mogu da smanje i rizik od Alchajmerove bolesti.

Ublažava bol
Crno grožđe može da umanji bol, pa se tako preporučuje u slučaju napada gihta ili reumatoidnog artritisa. Ono sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin, snažan antioksidans koji sa vitaminom C stimuliše imuni sistem za borbu protiv infekcija, karcinoma i upala.
Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima. Semenke grožđa sadrže i piknogenol, takođe antioksidans, koji pomaže u borbi protiv bolova prouzrokovanih artritisom, kardiovaskularnih problema, ali i protiv stresa i alergije.

Dobro je za srce
Grožđe obiluje antioksidansima i polifenolima važnim za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači iz Bostona otkrili su da polifenoli grožđa mogu da smanje loš holesterol, da snize krvni pritisak i smanje upale, što sve utiče na bolji rad srca.
Grožđe, ustanovljeno je u istoj studiji, sprečava i zgrušavanje krvi.

Čisti bubrege
Sastojci grožđa – antocijanin i resveratrol, koji se takođe ubrajaju u snažne antiosidanse, imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da prouzrokuju infekcije i bolesti.
Oni, takođe, čiste telo od toksičnih elemenata poput mokraćne kiseline. Zato je grožđe odličan izbor za detoksikaciju bubrega jer pomaže da se pročisti urinarni trakt od nezdravih kiselina.

Reguliše šećer
Osobe koje imaju povišen šećer u krvi često čuju savete da ne bi trebalo da jedu grožđe, ali grožđe ima nizak glikemijski indeks (53), a to znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncentracije.

Regeneriše kožu
Flavonoidi otkriveni u grožđu mogu da smanje oštećenja ćelija kože usled preteranog izlaganja ultraljubičastim zracima sunca.

Smanjuje apetit
Svi koji žele da smršaju trebalo da ga konzumiraju između ili pre obroka.
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da resveratol, sastojak koji se nalazi u grožđu, pozitivno utiče na gubitak kilograma, tako što drastično smanjuje mogućnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju ćelija masti.

Suvo grožđe – slatki užitak
Kao i njegova sveža verzija, i suvo grožđe čini čuda za zdravlje, a sastojci koji nastaju u procesu sušenja dodaju mu još neke isceliteljske moći, zbog čega se smatra jednom od najkvalitetnijih namirnica ove vrste.
Dokazano pomaže u sprečavanju slabljenja vida, ali i jačanju zuba i kostiju.
U suvom grožđu nalazi se bor, koji pomaže pri apsorpciji kalcijuma i stvaranju koštane mase, što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja. Osim toga, u kombinaciji sa drugim namirnicama konzumiranje suvog grožđa podstiče apsorpciju vitamina i minerala iz njih, čime doprinosi jačanju imunog sistema.