DVADESET DOBRIH RAZLOGA ZA TIKVICE

by | 30.08.2022

 Snižavaju holesterol i krvni pritisak, dobre su za oči, usporavaju starenje, ubrzavaju varenje

Jeftine su i lako dostupne, snižavaju holesterol i krvni pritisak, dobre su za oči, usporavaju starenje, ubrzavaju varenje…  Čak je dvadeset dobrih razloga za tikvice

 

Za mršavljenje

Tikvice su povrće sa malo skroba i visokim udelom vode koje vas dugo može držati sitim.

Za zdravlje srca

Tikvice imaju malo holesterola, natrijuma i masti i pomažu u održavanju ravnoteže ugljenih hidrata – što je uslov za optimalno zdravlje srca.

Još jedan razlog zašto tikvice najbolje deluju na srce je prisustvo vlakana.

Za zdravlje očiju

Plod je bogat luteinom i zeaksantinom, za koja je otkriveno da sprečavaju degeneraciju makule povezane sa starenjem.

Kontrola dijabetesa

Hrana bez skroba, poput tikvica, može vas zasititi i pomoći u lečenju dijabetesa. Dijetalna vlakna, sa kojima su tikvice obiluju, mogu odložiti apsorpciju glukoze i pomoći pacijentima koji imaju dijabetes tip 2.

Snižavaju holesterol

Tikvice su jedna od retkih namirnica bez holesterola i zato ih možete uključiti u ishranu za smanjenje holesterola.

 Snižavaju krvni pritisak

Tikvice, bogate kalijumom, jedna su od najpoželjnijih namirnica u borbu protiv hipertenzije. Iznenađuje da tikvice imaju više kalijuma nego banana.

 Usporavaju starenje

Tikvice su dobar izvor antioksidanata luteina i zeaksantina. Ova dva karotenoida pokazuju moć protiv starenja.

Leče astmu

Prema jednoj studiji, visoki nivoi vitamina C u tikvicama pomažu u izlečenju astme. Protivupalno dejstvo tikvica takođe doprinosi lečenju astme.

Poboljšavaju varenje

Zeleno voće i povrće, poput tikvica, pospešuje zdravu probavu. Tikvice možete uzeti kao desert nakon obroka – iseckajte šargarepu i tikvice na hleb ili ih dodajte u mafine i uživajte u ukusu.

Jačaju kosti i zube

Zeleno povrće i voće, poput tikvica, promovišu jače kosti i zube. Lutein i zeaksantin u tikvicama održavaju kosti i zube jakim. Pored toga, jačaju krvne ćelije. Tikvice sadrže i vitamin K koji jača kosti. Sadrže i fitohemikalije, poput indola, koje održavaju jake kosti i zube.

Održavaju nivoe tiroide i adrenalina

Tikvice su bogate manganom, mineralom koji podstiče optimalan rad štitaste žlezde.

Pomoć u prevenciji gihta

Vitamin C iz tikvica snižava nivo mokraćne kiseline u serumu procesom koji se naziva urikozurični efekat (povećava izlučivanje mokraće).

Možete da uzmete tikvice da dopunite lečenje gihta ili ako vaš tretman ne deluje sasvim. Što se tiče doze vitamina C, razgovarajte sa lekarom.

Uključivanje tikvica u ishranu može vam pomoći u lečenju gihta. I to prilično lako – njen blag ukus pogoduje vec?ini recepata.

Za formiranje kolagena

Tikvice sadrže riboflavin koji je važan za sazrevanje kolagena.

Za hidrataciju kože

Postoji razlog zašto se tikvice nazivaju i letnje tikvice. Hidriraju telo (i kožu) i pomažu mu da se izbori sa letnim vrućinama.

Poboljšavaju rad mozga i memoriju

Zelena hrana, posebno tikvice, bogata je folatima i odlična za zdravlje mozga. Folati pomažu u proizvodnji DNK i RNK, telesnog genetskog materijala. Hranljivi sastojci, osim što poboljšavaju mentalno zdravlje, takođe poboljšavaju emocionalno zdravlje.

Za rast kose

Tikvice, bogate cinkom, pospješuju rast kose. Vitamin C u tikvicama može lečiti suvu i ispucalu kosu.

Jačaju imunitet

Tikvice su odličan izvor vitamina C.

Za zdravlje prostate

Kada je u pitanju zdravlje ljudi, tikvice su povrće koje se često zanemaruje. Retko se zna da su njeni fitonutrijenti dobri za prostatu. Visok sadržaj karotenoida u tikvicama smanjuje rizik od raka prostate.

Pomoć tokom trudnoće

Tamnozeleno povrće je obavezno tokom trudnoće, a tikvice su jedne od njih. Tokom devet meseci trudnoće, konzumiranje tikvica nudi odgovarajuće vitamine B kompleksa, koji pomažu u održavanju energije i raspoloženja.

Tikvice su bogate folnom kiselinom koja smanjuje rizik od urođenih mana, poput spina bifide (bebina kičmena moždina se ne razvija pravilno) i anencefalije (odsustvo većeg dela mozga).

Dobre su za bebe (i decu)

Dijareja je uobičajen problem kod većine dece starije od godinu dana. Promene u ishrani mogu pomoći, blaga hrana u ovom slučaju dobro deluje. Barene tikvice čine čuda. Pire od tikvica takođe može biti dobar dodatak u ishrani bebe. Pošto je mekog i blagog ukusa (a budući da sadrži puno hranljivih sastojaka), beba će moći lako da ga konzumira.