KOJE JE BOLJE, CRNO ILI BELO

by | 31.08.2022

I crno i belo grožđa pravi su eliksiri mladosti, ali je za dobar san zaslužno samo crno

Grožđe deluje kao prirodan tonik organizma, usporava starenje, sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti… i crno i belo predstavlja eliksire mladosti, ali za dobar san zaslužno je samo

Iako postoje brojne sorte, većina ljudi ga deli na belo i crno.

Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese zrna ne smeju da ispadaju.Kožica crnog grožđa veoma je vredna, jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje.

Sadrži i polifenole resveratrol, antocijane, katehine i kvercetine. To su antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale. Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

Za resveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6.Ali izbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Belo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrednost, štoz nači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. Takođe, nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom