DINJA DORUČAK TOPI KILOGRAME

by | 24.08.2021

Evo zašto je za mršavljenje dobro doručkovati dinju

Sezonu dinja biste svakako bi trebalo iskoristiti – za doručak izaberite zrelu i sočnu i smršajte. Jedna dinja srednje veličine sadrži 275 kalorija. Prema tome biste bez straha za doručak mogli pojesti čak 2 cele dinje. U poređenju s lubenicom, dinja sadrži nešto više kalorija. Ako doručkujete dinju, kalorijska vrednost će biti kao da ste pojeli 2 kuvana jaja i 2 kriške tosta od celovitih žitarica. Ali, dinja će vam pružiti čak 3 grama više vlakana i 10 manje grama masti.

U tih 275 kalorija ćete zadovoljiti čak 34% dnevne potrebe za omega 3 masnim kiselinama. Dinja sadrži i proteine, oko 7 grama, što je jednako jednom jajetu, ali ćete s dinjom biti u prednosti jer nećete unositi holesterol. Takođe, unećete čak dvostruko više od preporučene dnevne doze vitamina A. Zadovoljićete dnevnu potrebu i za vitaminom C.
Odličan je izvor  i bakra, magnezijuma, kalijuma, vitamina K, cinka i vitamina B grupe.
Jedna dinja sadrži oko 7.3 grama vlakana, što je oko četvrtine od preporučene dnevne doze. Ali, vlakna nisu jedino što će vas zasititi. Čovekovo telo je dizajnirano tako da traži hranu dok god ne zadovolji telesnu potrebu za osnovnim hranjivim materijama. Nju ćete vrlo lako zadovoljiti konzumacijom dinje –  telo tada prima signal da je dobilo sve što mu je potrebno i konačno se osećate sitim.

Kako biste dodatno ubrzali rad probavnog sistema i sprečili opstipaciju, dinju jedite na prazan želudac, s nekim drugim voćem koje se sporije razgrađuje. Odličan izbor su orašasti plodovi, kojima treba oko 4 sata da se razgrade.

Možda ćete pomisliti da vas dinja nadima i uzrokuje nastanak gasova, ali to se događa samo ako je jedete s pogrešnim namirnicama. Jedite dinju na prazan želudac, bez dodataka, kako biste ustanovili odgovara li vašem organizmu.