ŠTA DA JEDETE DA BISTE SAČUVALI PROSTATU

by | 24.08.2021

Ishrana bogata određenim vitaminima i mineralima smanjuje mogućnost razvijanja benigne displazije – prekomernog rasta ćelija važne muške žlezde

 

Kako su prekomerna težina i dijag­no­za gojaznosti jedan od važnih fak­tora rizika bolesti prostate, važno je znati da dijetalna ishrana bogata od­ređenim vitaminima i mineralima može da pomogne i smanji mogućnost raz­vi­ja­nja benigne displazije – nemalignog, pre­ko­mer­nog rasta ćelija prostate. 

Seme susama bogato je cinkom

Susam je namirnica koja obiluje cinkom, sastojkom neophodnim za bolje zdravlje prostate, kažu rezultati u studiji objavljenoj u Indian Journal of Urology. Muškarci sa karcinomom prostate ili BPH inače imaju niži nivo cinka u telu, ponekad i do 75% niži od nivoa onih sa zdra­vom prostatom. Cink koji dolazi iz hrane lakše se ap­sor­buje od cinka koji se unosi u organizam kao do­da­tak. Bademi, pasulj azuki i seme bundeve takođe sadrže puno cinka.

Paprika – najveći izvor vitamina C

Prema istraživanjima klinike “Mayo”, vitamin C koji se nalazi u povrću može da igra važnu ulogu u borbi protiv BPH. Paprika sadrži najviše iskoristljivog vita­mina C, dvostruko više nego citrusno voće. Važno je napomenuti da se termičkom obradom najveća količina vitamina C gubi, pa je povrće i voće najbolje konzumirati u svežem stanju. Povrće takođe bogato vi­taminom C su: brokoli, karfiol, kelj i prokelj. Kuvajte ga što kraće, a možete da probate da ga pripremite na pari.

Losos protiv gojaznosti

Izvori omega 3 masnih kiselina značajni su, uz fizičku aktivnost, radi smanjenja gojaznosti i debljanja. Losos je veoma bogat omega 3 masnim kiselinama, a ove zdra­ve masti mogu vas zaštititi od kardio­vas­kularnih bolesti, karcinoma, reumatoid­nog artritisa, upala i dobijanja na težini. Ako niste ljubitelj ribe, omega 3 ili “dobre” masti možete dobiti iz oraha, mlevenog semena lana, semena čije ili ulja repice. Manje količine se nalaze u pasulju i u soji.

Likopen iz paradajza utiče na smanjenje PSA

Paradajz obiluje likopenom, svetlim karotenoidom, koji ovoj biljci daje jaku crvenu boju. Likopen utiče na smanjenje rizika od razvoja karcinoma prostate, a takođe je blagotovoran i u slu­ča­jevima u kojima postoji benigna displazija prostate, navode studije američkog Instituta za rak. Jedna studija dokazuje da likopen usporava napredovanje BPH kod obolelih i pomaže u snižavanju spe­ci­fičnog antigena prostate (PSA), povezanog sa upalom, BPH i rakom prostate. Hrana bogata likopenom, koju možete da dodate u ishranu, jeste i avokado, kao i orašasti plodovi koje možete da konzumirate uz malo ulja ili putera kako biste poboljšali apsorpciju. Likopena ima i u lubenici, kajsijama, crvenom grejpfrutu i papaji.

 Avokado za bolji protok urina

Avokado je bogat i beta sitosterolom, bilj­­nim sterolom za koji se smatra da sma­nju­je simptome povezane sa BPH. Naime, neki muškarci, koji su uzimali dodatke beta sitosterola, primetili su da imaju bolji protok urina i manje zaostalog urina u kanalima. Međutim, klinika “Mayo” upozorava da sigurnost i efikasnost dodataka beta sito­ste­rola nisu dokazani kroz dovoljno kliničkih studija. Druga hrana bogata beta sitoste­rolom uključuje seme bundeve, pšenične klice, soju i orah.

Proizvodi od soje smanjuju napredak karcinoma

Jedna starija studija iznela je podatke da izoflavoni iz soje smanjuju progresiju BPH, a poznato je i da ova jedinjenja pomažu kod simptoma i znakova disfunkcije donjeg urinarnog trakta usled BPH. Za još izvora izoflavona iz soje, možete da probate i sojino mleko, tempeh, edamam, pečenu soju ili sojin jogurt.

Povrće smanjuje benignu displaziju

Ako unositce više povrća, možete da utičete na smanjenje rizika od benigne displazije prostate. Zeleno lisnato povrće je posebno važno jer je bogato antioksidantima. Krstasto povrće, poput brokolija, takođe smanjuje rizik od problema sa prostatom, uključujući BPH i rak ovog organa. Osobe koje redovno jedu crni i beli luk takođe mogu da smanje rizik od oboljevanja BPH: ove namirnice često se koriste u prirodnoj medicini za borbu protiv infekcija i pomažu u jačanju imunološkog sistema.