KAFA: ISTINE I LAŽI O OMILJENOM NAPITKU

by | 25.08.2021

Da li postoji jaka kafa i sme li se kombinovati sa analgeticima?

Istine i laži o omiljenom napitku bez kojeg ne možemo da zamislimo početak dana. 

Ne postoji jaka kafa
Nemoguće je proceniti snagu, odnosno „jačinu“ kafe. Kafa se procenjuje pomoću nekoliko različitih parametara, koji su vezani uz način pravljenja, ali finalni produkt bude samo – kafa.

Pravo vreme
Ako pijete kafu kako biste se razbudili, morate da znate kako da izabereta pravi trenutak. Tačno vreme možete odrediti uz pomoć nivoa kortizola u telu; kad nivo kortizola počne da pada, tada je idealno vreme da popijete kafu. Većina ljudi ima visok nivo kortizola od 8 do 9 sati, sledeći je vrh između 12 i 13 , a poslednji od 17:30 do 18:30. Iza 19 sati ne preporučuje se,  ako želite da normalno spavate.

Uzimanje lekova
Kafa sadrži kofein, koji uglavnom ne stvara dodatne opasnosti ako se uzima s lekovima. Ipak, naučnici su otkrili da kafa uzeta uz analgetike povećava učinak lekova, zato pripazite sledeći put kad pijete lekove protiv bolova.

Dejstvo
Ako popijete šoljicu kafe u 9 sati ujutro do 13 sati učinak će opasti. Ako popijete kafu nakon 15 sati, ostaćete sveži do noći.

Postaje lošija
Ako pijete sveže mlevenu kafu, nemojte ostavljati da odstoji, popijte je u roku od 15 minuta. Nakon toga kafa gubi ukus i postaje sve lošija.

Utiče na sportske rezultate
Kofein povećava nivo adrenalina u telu i dovodi do boljih sportskih rezultata kod onih koji piju kafu pre treninga.

Izgled i jačina
Mnogi misle da što je tamnija boja, to je jači ukus i kafa ima više kofeina. Ali, prženje kafe ne utične na količinu kofeina, a samim tim ni na jačinu. Nivo ostaje isti, prženjem izlazi vlaga, što čini zrna većim i tamnijim.

Previše kafe goji
Kafa povećava kortizol, koji pojačava žudnju za šećerom i slatkišima, a kofein narušava san, pa se sledećeg dan osećate umorno i jedete lošiju hranu.

 

Tagovi: