PRIRODNI LEKOVI PROTIV GLAVOBOLJE: ŠTA ZAISTA DELUJE (1. deo)

by | 26.08.2021

Glavobolja je najtipičnija vrsta bola koju je svako od nas osetio. Može biti blaga ili ponekad tako jaka da vas može odvratiti od svakog zadatka. Zato je veoma važno znati kako možete da pomognete sami sebi

Vodite dnevnik glavobolje dajući opis svakog poremećaja vida ili neobičnih zapažanja, uključujući to kada su se dogodile, koliko su trajale i šta ih je pokrenulo. Dnevnik glavobolje može pomoći lekaru da dijagnostifikuje vaše stanje.

Napravite popis svih lekova, vitamina ili dodataka koje uzimate, uključujući količinu. Posebno je važno navesti sve lekove koje ste koristili za lečenje glavobolje.

Postoje i prirodni lekovi koji pomažu u ublažavanju ozbiljnih tegoba. Ovo su najefikasniji.

1. Đumbir
Poznat kao eliksir protiv glavobolje, đumbir je prirodan lek koji trenutno pomaže. Smanjuje upalu krvnih sudova, čime ublažava bol.
Budući da podstiče probavu, on takođe pomaže u smanjenju mučnine koja nastaje tokom migrene. Iseckajte dva do tri centimetra đumbira i prelijte sa dve šoljice vrele vode. Pustite da odstoji pola sata.
Pijte čaj svakodnevno, budući da nema nikakvih neželjenih dejstava, a kod glavobolje sigurno pomaže.

2. Bosiljak 
Bosiljak je začinska biljka intenzivnog mirisa, koji se smatra prirodnim lekom protiv glavobolje. Ima brojne analgetske prednosti. Ulje bosiljka opušta mišiće i pomaže da se ukloni glavobolja kao posledica napetosti.
Možete skuvati i čaj od nekoliko listića bosiljka začinjen s malo meda i polako ga piti, žvakati sveže listove bosiljka ili se inhalirati vodom u kojoj ste pre toga kuvali bosiljak.

3. Cimet
Cimet je čudesan začin, izvor mangana, gvožđa, vlakana i kalcijuma, koji je poznat kao jedan od najefikasnijih lekova protiv glavobolje. Pitate se kako ga koristiti?
Kašiku cimeta u prahu prelijte sa šoljom vrele vode i pustite da odstoji desetak minuta.
Zasladite po ukusu i pijte tokom dana, ali ne više od tri šolje dnevno.
Cimet je čudesan začin koji može efikasno da leči glavobolju.

4. Eterično ulje majčine dušice ili ruzmarina
Da biste ublažili glavobolju, kapnite kap ili dve eteričnog ulja majčine dušice ili ruzmarina na čelo. Lagano utrljajte u kožu, a zatim mirno sedite nekoliko minuta kako bi ovaj prirodni lek delovao.

5. Ulje nane
Svojim osvežavajućim mirisom, nana pomaže kod začepljenja krvnih sudova koje su uzrok glavobolje. Sadrži mentol, koji pomaže u regulaciji protoka krvi u telu.
Mirno udišite aromu u hladnoj, mračnoj sobi. Takođe, možete masirati slepoočnice ili zadnji deo vrata.
Ili možete na čelo naneti zgnječene i usitnjene listove mente.
Napravite biljni čaj dodajući čajnu kašičicu suve paprike u šolju provrele vode. Poklopite i ostavite da stoji deset minuta.
Procedite i dodajte malo meda da ga zasladite. Pijte čaj polako.

6. Ulje lavande
Ne samo da lavanda ima predivan miris, već je i sjajan prirodan lek da ublaži glavobolju.
Jednostavno udisanje umirujućeg mirisa esencijalnog ulja lavande pomaže pa možete samo staviti nekoliko kapi na kožu i udahnuti ga.
Možete dodati i dve kapi ulja lavande u dve šolje provrele vode i udisati paru.
Druga je mogućnost pomešati dve ili tri kapi u jednu kašiku bademovog ulja ili maslinovog ulja i njime masirati čelo.
Možete čak i napraviti kupku za noge od lavandinog ulja, jer topla voda odvodi krv u noge, a aroma vas opušta.

Napomena:
Ne uzimajte ulje lavande oralno.