KAKO DA POVRATAK NA POSAO NE BUDE STRES

by | 26.08.2021

Pravite pauze, prošetajte, zabovatite brzu hranu, a posao ostavite na poslu

Privikavanje na posao nakon godišnjeg odmora često je vrlo stresno. Posebno se to odnosi na poslove koji zahtevaju veliku angažovanost i koncentraciju. Kako biste lakše podneli  prelazni period donosimo nekoliko saveta koji tada, ali i tokom čitavog radnog veka, mogu da pomognu  da se osećate bolje.

Napravite pauze
Tokom radnog vremena barem jednom napravite pauzu. Odmaknite se od radnog mesta makar na nekoliko trenutaka i  osvežite misli kako biste lakše izdržali preostalo radno vreme. Pauza je ključna tokom radnog dana jer bez nje pada koncentracija, a samim tim i produktivnost.

 Razgibajte se 
Kada napravite pauzu uradite nekoliko kratkih vežbi ili prošetajte. Ukoliko vaše radno mesto zahteva da na njemu sedite, pokušajte barem svakih 20-ak minuta da ustanete i razgibate se. Izađite iz prostora u kojem radite na svež vazduh bez obzira da li  napolju vruće, i proštejte kratko kako biste se osvežili.

Hranite se zdravo
Zaboravite na brzu hranu i visokokalorične namirnice zamenite zdravijim obrokom. Voće, povrće, svež sir, nemasno mleko i jogurt sadrže nužne sastojke koji su potrebni mozgu i telu.

Pijte dovoljno tečnostiVećina ljudi na poslu pije samo kafu kako bi, tvrde, ostali bolje fokusirani na ono što rade. Kafa zaista nekome pomaže da zadrži bolju koncentraciju, ali zbog sastojaka koje sadrži telo brže gubi tečnost potrebnu za neometano delovanje. Ljudski mozak najbolje funkcioniše kada telo dobija dovoljno vode zato nemojte čekati da vam organizam dehidrira već pored sebe uvek imajte bočicu s vodom ili čajem.

Naspavajte se
Od malena nas uče kako je barem osam sati sna nužno za razvoj i normalno funkcionisanje organizma. Ukoliko vam radna smena počinje rano ujutro, pokušajte da ne ostanete budni do dugo u noć prethodno veče. Kasne noćne izlaske i dogovore radije ostavite za vikend ili slobodne dane.

Otkrijte kada ste najproduktvniji
Pre nego što se uhodate u svakodnevni radni tempo, sami ćete shvatiti da li ste jutarnji tip. Ako jeste, važne sastanke i poslove obavite tada, a manje važne stvari ostavite za kraj radnog vremena.

Posao ostavite na poslu
Odvajanje poslovnog dela života od privatnog još je jedan od načina kako ostati fokusiran na posao. Ako kažete da ćete nešto uraditi ili dovršiti kod kuće, tada ćete se manje koncentrisati na obavljanje tog posla tokom radnog vremena. Izbegavajte i razgovore o poslu s poslovnim kolegama izvan radnog vremena i na taj način im pružite prostor da izvan okvira posla ne razmišljaju o njemu.

Tagovi: