ŠTA BEO JEZIK GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU

by | 28.08.2021

 Beli zubi su prihvatljivi, ali šta ćemo sa žutim slojem ili belim jezikom?

Verovatno se tada uspaničite i pokušavate da otkrijete odakle se ovaj problem pojavio. Naročito ako vam se to do sada nikada nije desilo.

Međutim, kada vam je jezik svetlocrven ili ružičast i ima bledobeli film na površini, najverovatnije je da nemate zašto da se plašite. Beli sloj na jeziku je uglavnom privremen i bezopasan.

U isto vreme, može se do­goditi da postoji neki problem u organizmu koji treba istražiti, naročito kada imate debeo sloj belog filma na jeziku. Problem može da varira od obič­ne infekcije do mnogo oz­bilj­nijih bolesti, kao što je, recimo, kancer.

Dehidracija ili suva usta. Suva usta se zovu i kserosto­mi­ja. Blaga dehidracija usta može izazvati da jezik pobeli. Pljuvač­ka deluje kao agens koji razlaže bakterije na jeziku. Suv jezik ili dehidrirana usta sakupljaće ostatke hrane. Ako nema dovolj­no pljuvačke da se ona ispere, jezik može da pobeli.

Oralna kandidijaza. Debela i bela naslaga na jeziku može da upućuje na prisustvo kandide. Kao rezultat, pojavljuju se kraste u obliku belog sira na jeziku.

Loša oralna higijena. Oralna higijena je veoma važna. Kada osoba ne pere zube i ne četka svoj jezik sva­ko­dnevno, može se stvoriti bela naslaga.

Reakcija na određene lekove. Lekovi koji utiču na stvaranje belih naslaga na jeziku uključuju antibiotike ili steroide koji se koriste za lečenje astme ili sinusitisa.

Pored debele bele naslage na jeziku, drugi simptomi mogu biti prisutni, naročito kada su va­re­nje i kandida u korenu prob­le­ma. Često, bela naslaga na je­ziku i loš zadah dolaze zajedno ili možete imati metalan ukus u ustima. Evo još nekih simptoma: želja za šećerom, hranom koja je bogata ugljenim hidratima; hroničan umor i gubitak ener­gije; nadimanje i gasovi; i­zm­e­nj­e­ne navike u crev­nom praž­nje­nju i sind­rom irita­bilnih creva, uključujući kon­sti­paciju, dijareju, ab­do­minalni bol i kolitis; de­pre­sija, kon­fuzija, loše pamćenje; bol u mišićima, slabost ili pa­ra­liza; smanjen libido ili impoten­cija. Druga stanja povezana sa belim jezikom uključuju pso­ri­ja­zu, ek­cem i osetljivost na he­mikalije, hranu i druge alergene.

Jedan od vodećih uzročnika belog jezika i naslaga na njemu jeste kandida. Zbog toga je važno stvoriti ravnotežu u digestivnom sistemu. Srećom, postoje mnogi prirodni načini da se uklone bele naslage na jeziku i da se poboljša varenje u isto vreme.

Beli luk je moćan borac pro­tiv gljivica. Istraživanja poka­zuju da beli luk može da zaus­tavi gljivicu Candida albicans. Aktivni sastojak u belom luku zove se alicin. Preporučena doza ekstrakta belog luka je 500-1000 mg, dva puta dnevno, kako biste se borili protiv gljivične infek­cije i kako biste pojačali imunitet.

Ispravna oralna higijena je veo­ma važna, naročito kada imate oralnu kandidijazu ili beli jezik. Perite zube i desni mini­mum dva puta dnevno, naročito posle obroka. Koristite metalni ili bakarni čistač jezika nakon pranja, zuba kako biste uklonili bele naslage sa jezika. Koristite i prorodne antibakterijske ras­tvo­re za ispiranje usta. Me­njajte četkicu za zube svakog meseca kako biste izbegli ponovnu infek­ciju.