DIJABETIČARI, OVO JE VOĆE ZA VAS

by | 11.08.2021

Stručnjaci izdvajaju ovih jedanaest voćki kao najpogodnije za dijabetičare jer imaju najmanji nivo šećera

Slatkišima je teško odoleti, pa se mnogi late voća kako bi bili sigurni da neće preterati sa unosom šećera. Ali, i voće sadrži šećer, pa ako ste dijabetičar trebalo bi da znate koje su voćke najbolje za vaš zdravstveni status. Stručnjaci izdvajaju ovih jedanaest voćki kao najpogodnije za dijabetičare jer imaju najmanji nivo šećera, tako da i osobe sa dijabetesom mogu da ih jedu. Ipak, imajte na umu koliko je velika porcija čak i ovih voćki, jer prema rečima stručnjaka, dnevna doza trebalo bi da iznosi od dve do tristotine grama voća. Na primer, bezopasna količina lubenice je porcija veličine jedne šolje ili jedne kriške, a ako pojedete tri – to je još malo kao da ste popili konzervu slatkog gaziranog pića.
Bogatstvo vlakana usporava skok šećera
Naravno, sve vrste voća sadrže mnogo više vitamina, minerala i vlakana u poređenju sa industrijskim slatkišima. Hrana bogata vlaknima usporava varenje, što znači da šećer u krvi neće brzo skočiti nakon što pojedete voćku. Kao i kod većine stvari u životu, umerenost je ključna.
1. Limun i limeta
Bogati vitaminom C, limun i limeta prilično su kiselo voće, ne sadrže puno šećera (samo gram ili dva po limunu ili limeti) i savršen su dodatak čaši vode koja će vam pomoći da smanjite apetit.
2. Malina
Sa samo pet grama – nešto više od kašičice šećera po šolji, malina će vam pomoći da se osećate sito, a i jedna je od najukusnijih voćnih poslastica.
3. Jagode
Jagode imaju iznenađujuće malo šećera, s obzirom da su tako slatkog ukusa. Jedna šolja sirovih jagoda ima oko sedam grama šećera, zajedno sa preko sto posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
4. Kupine
Kupina takođe ima samo sedam grama šećera po šolji. Ne morate se osećati krivim ako jedete ove tamne bobice. Kao bonus, one sadrže antioksidante i dosta vlakana.
5. Kivi
Ovo voće je bogato vitaminom C i ima malo šećera – samo šest grama po kiviju. Prednost ovog voća je što možete da ga nađete tokom cele godine.
6. Grejpfrut
Još jedno citrusno voće sa malim sadržajem šećera je grejpfrut. Grejp je odličan doručak sa samo devet grama šećera u polovini grejpa srednje veličine.
7. Avokado
Iako nije baš ono prvo što vam padne na pamet kad pomislite na voće, avokado je zaista voće i prirodno je siromašno šećerom. Jedan avokado ima samo oko jedan gram šećera. Avokado ima mnogo zdravih masti, koje će vam pomoći da se zasitite.
8. Lubenica
Lubenica je letnja poslastica, može da ima veoma sladak ukus, ali zapravo ima malo šećera. Šolja lubenice izrezane na kockice ima manje od deset grama šećera. Lubenica je i odličan izvor gvožđa.
9. Dinja
Dinje svoju narandžastu boju duguju visokom sadržaju vitamina A. Šolja dinje sadrži manje od trinaest grama šećera. Ovo je možda malo više nego kod drugog voća, pa pripazite na količinu koju uzimate.
10. Pomorandže
Pomorandže su još jedan odličan način da uživate u slatkišima bez kalorija i šećera, a istovremeno povećate unos vitamina C. Jedna pomorandža sadrži oko dvanaest grama šećera po voćki i ima manje od sedamdeset kalorija.
11. Breskve
Breskve mogu biti neverovatno slatke, ali sa manje od trinaest grama šeć.era u voćki srednje veličine i dalje se smatraju siromašnim izvorom šećera i bezbednom užinom za dijabetičare.