RADIONICA ORGANSKIH MELEMA

by | 11.08.2021
radionica-organskih-melema_radionica-organskih-melema.png

U manastiru Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu, monahinje prave biljne proizvode u molitvi, sa puno ljubavi

Mnogi su tokom života isprobali bar neki proizvod od lekovitog bilja s manastirskih imanja, s nepodeljenom verom da će im pomoći i da će im, udruženi sa zvaničnom medicinom, rešiti zdravstveni problem. Kako ističu monahinje u svim srpskim manastirima, priroda nudi ogromno bogatstvo koje, uz malo truda i znanja, može da posluži čoveku. Na monahinjama je samo da prikupe bilje, uzmu iz njega ono najbolje i sve to spakuju u bočice. Naravno, u ovim melemima i preparatima nema ničega veštačkog – ni boja, ni konzervanasa, ni aroma.

Dugo su monahinje manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu koristile preparate napravljene u drugim manastirima, prvenstveno one dostupne u manastiru Ostrog. Shvativši posebnu lekovitost domaćih melema, bez štetnih dodataka, monahinje su osetile potrebu da tragaju za receptima starih proverenih melema i da ih samostalno proizvode.
– Lekovito bilje za naše meleme beremo u okruženju samog manastira, čistih livada, a nešto i naši prijatelji naberu u svom čistom okruženju i time pomognu radionicu, jer je naš manastir još uvek u izgradnji – pričaju naše sagovornice.
Monahinje prikupljaju recepte iz porodičnih riznica svojih baka i rodbine i, naravno, u komunikaciji sa posetiocima, razmenjujući iskustva. Iako se ne zna pouzdano ko je osmislio svaki pojedinačni recept, u manastiru tvrde da su svi provereni, o čemu svedoče brojni zadovoljni korisnici.
– Najčešće se kod nas kupuju propolis, kapi od koprive i mast od nevena. Ti proizvodi se koriste i preventivno, pa ljudi kupuju kako za sebe, tako i za poklone drugima – konstatuje mati Jefimija.
Ipak, mnogima je najinteresantnija Ruska mast, napravljena od maslinovog ulja, pčelinjeg voska, žumanceta i eteričnih ulja.
– Sličnu mast, kao ruski melem, dobile smo za upotrebu, koristile je, uglavnom za zaštitu ruku posle radova u bašti i pokazala se dobro. Došle smo do recepta i malo ga izmenile. Uglavnom koristimo maslinovo ulje, a ne mast, kao mnogi drugi, i dodale smo eterična ulja po svom izboru.
Tinkture manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu pomažu kod anemije, kapi koprive koriste se za čišćenje jetre, tinktura od gloga dobra je za jačanje srčanog mišića kod angine pektoris…
– Imamo i odlične kapi za cirkulaciju koje se najčešće koriste preventivno. Imamo mnogo zadovoljnih korisnika, a i mi ih svakodnevno koristimo, naravno uz obavezne pauze – kažu naše sagovornice.
Bilje koje monahinje najčešće koriste u melemima i tinkturama su: kopriva, neven, gavez, iva, kantarion, hajdučka trava, kamilica, valerijana, matičnjak i ostalo bilje po potrebi.
– Proizvodimo i sapune prirodnih sastojaka kreativno obogaćenih po našem ukusu, uz dodatke macerata raznih biljaka – konstatuju ove vredne žene.