VIDITE MUVE NA HRANI IZLOŽENOJ U VITRINI? IZAĐITE ODMAH IZ PRODAVNICE!

by | 11.08.2021

Kućne muve mogu da prenesu najmanje 100 različitih patogena

Dosadne muve često nas nerviraju tokom leta, a posebno kada se vrzmaju oko hrane, što najčešće i rade. A šta kada se desi da ovaj insekt sleti na hranu, da li je bezbedno pojesti takvu namirnicu?

Kućne muve mogu da prenesu najmanje 100 različitih patogena, bakterija, virusa, tvrdi naučnik dr Tomas Danijels, direktor istraživačke laboratorije sa Univerziteta Fordam u Njujorku.
Kada muva “pokupi” bakterije koje se lepe za njeno telo i sitne dlačice na nogama, može da ih prenese oko sebe na nekoliko načina. Između ostalog, kada sleti negde, recimo na hranu, deo tih bakterija koje se na njoj nalaze ostavlja za sobom.

– To znači da potencijalno postoji rizik kada muva sleti na hranu, iako je količina patogena koju prenosi na ovaj način najverovatnije mala – kaže dr Danijels.

On upozorava da veća opasnost preti kada muva povraća – grozno je baš kao što zvuči.

Naime, kada muva sleti na hranu, povraća, tj. ispušta određene sokove kako bi omekšala hranu i pojela je u tečnom obliku.

Neke bolesti i bakterije koje muve mogu da prenesu nisu nimalo bezazlene – od ešerihije koli, salmonele, hepatitisa A, do rotavirusa, kaže infektolog dr Brent Larc.
Takođe, tu je i šigela ili šigeloza, tj. grupa bakterija koje izazivaju dijareju, groznicu, bolove u stomaku.

Iako sve ovo zvuči prilično strašno, stručnjaci kažu da ipak ne treba da paničimo čim vidimo da je muva sletela na hranu. Najveći rizik od prenosa bakterija i virusa je ako je insekt pre toga sleteo na sirovo meso ili fekalije, ali generalno, što vam je kuhinja čistija, to su manje šanse da se zarazite, kaže dr Larc.

Osim toga, da li će doći do zaraze zavisi od mnogo toga – koliko patogena muva nosi, koliko dugo je bila na hrani, koliko vam je jak imuni sistem, ističe dr Danijels, dok dr Larc dodaje da ukoliko vam je jedna muva sletela na hranu, a kuća vam je čista, najverovatnije je bezbedno da tu hranu pojedete.

S druge strane, kada ste, recimo, na izletu ili prosto jedete napolju, savetuju da hrana bude prekrivena (osim kada je jedete), kako biste izbegli da više muva sleti na nju i time se poveća rizik od prenosa bakterija i virusa.