ŠTA SVE LUBENICA RADI U LJUDSKOM TELU

by | 10.08.2021

Mnogo više od čistača bešike

Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Mada se ponegde mogu naći tokom cele godine, najbolje ih je ipak jesti tokom leta, jer tad imaju najviše hranljivih sastojaka.
Na sto grama lubenice ima tek trideset kalorija. Sadrže puno vode, koja nam je leti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.
Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjem u frižideru ona zapravo gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već presečete, ipak je svakako odložite u frižider.
Visok procenat vitamina C u lubenici podiže imuni sistem i skraćuje vreme oporavka od bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara i raka. Citrulin, amino-kiselina kojom je lubenica bogata, u telu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak nakon fizičke aktivnosti.

Činjenice o lubenici
U lubenici možete pronaći najveći udeo amino-kiseline citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za erektilnu funkciju – 210 mg/100 g lubenice.
Petina dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljena je sa 180 g lubenice. Osim toga, vitamin C će zaštititi vaše mišiće i kosti
Lubenica je odlična za dijetu jer sadrži svega trideset kalorija
Slasno povrće može da smanji rizik od moždanog udara za dvadeset procenata, zahvaljujući velikoj količini likopena.
Od 150 g lubenice, pet odsto čini vitamina A, koji je važan za zdravlje vaše kože.
Lubenica se sastoji od 92% vode, 6% šećera i 2% vlakana.
Iako koru od lubenice ljudi često bacaju, stručnjaci kažu da se upravo u njoj nalazi najviše vitamina i hranljivih materija, poput vitamina A, B6 i C, kao i kalijuma i magnezijuma. S obzirom da kora nije preterano ukusna, možete je iseckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine, samo je prethodno dobro operite (čak i ako ne jedete koru, ne zaboravite da raste na zemlji, pa se na njoj često nalazi veliki broj bakterija).
Savet plus – semenke lubenice su lek za bubrege
Semenke lubenice, koje gotovo svi bacamo, mogu da se jedu. U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za lečenje bubrega.
Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što ćete uzeti četiri kašike svežih semenki lubenice, izdrobiti ih pa kuvati petnaest minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte tokom nekoliko nedelja.