DESET RAZLOGA ZAŠTO I DALJE IMATE SALO NA STOMAKU

by | 05.04.2022

Previše masnih naslaga na abdomenu (masno tkivo) podstiče proizvodnju hormona i jedinjenja koja izazivaju upale i probleme sa srcem ili dijabetes

 

“Kada osoba počne da gubi kilograme, uglavnom izgubi oko 30% više sala na abdomenu u poređenju s ukupnom količinom sala”, kaže Rasa Kazlauskaite, endokrinološkinja u Preventivnom centru Raš univerziteta u Čikagu.
Da biste izgubili masno tkivo sa stomaka pazite na sledeće situacije.

Ishrana s niskim udelom masti
Kako bi se topile masne naslage na stomaku, potrebno je jesi masti, pogotovo mononezasićene.
“Mononezasićene masti daju osećaj sitosti i pomažu da se smanji unos nekvalitetne hrane”, kaže Dejvid Kac, direktor Jel preventivnog centra.
Dovoljan unos masti obezbeđuje šaka orašastih plodova ili kašika maslinovog ulja ili četvrtina avokada uz svako jelo ili međuobrok.

Depresija dodaje kilograme
Ženama sa simptomima depresije biće teže da stanje struk, a mogući uzrok je to što je depresija često vezana sa nedostatkom fizičke aktivnosti.
Rešenje je  vežbanje.

“Zapakovana” hrana
Jednostavni ugljeni hidrati (poput čipsa) i dodati šećeri (npr. u zaslađenim napicima) izazivaju nagli skok nivo šećera u krvi, što je pokretač za ’navalu’ insulina u krvi – hormona koji podstiče jetru da skladišti salo u sredini tela.

Nedostatak magnezijuma
Magnezijum reguliše više od 300 telesnih funkcija. Dovoljan unos ovog minerala znači i manje oscilacije nivoa šećera u krvi. Rešenje su banane, lisnato povrće i soja.

Dijetalni gazirani napici
Ova vrsta napitaka će pre razviti masne naslage na stomaku od ostalih pića jer se osoba opusti u prejedanju misleći da je ’uštedela’ unos kalorija konzumacijom ovih pića.

Crveno meso
Burgeri i slična hrana od crvenog mesa puna je zasićenih, “loših” masti. Rešenje su riba, povrće i soja.

Ženski pivski stomak
Pivo deluje na žene isto ako i na muškarce: unos bilo koje vrste alkohola kod žena doprinosi gomilanju kilograma.

Hrana u boji
Voće i povrće jarkih boja puno je vitamina C, koji smanjuje kortizol, hormon stresa. Više hrane u crvenoj, narandžastoj i žutoj boji imali manji obim struka od ostalih.